Hlavní obsah

Praze došlo ubytování, první uprchlíci přenocují v tělocvičně

– Praha • Aktualizováno

Hlavnímu městu došly ubytovací kapacity pro ukrajinské uprchlíky, řekl v pátek dopoledne primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Magistrát proto vyzval jednotlivé městské části, aby zájemcům poskytli nouzové ubytování v tělocvičnách městských škol. Celkem v nich má vzniknout 2 200 nových lůžek. Do první tělocvičny by se měla část uprchlíků přesunout v pátek večer.

TK k aktuální situaci v provozu metropolitního asistenčního centra pomoci UkrajiněVideo: Novinky

 
Článek

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) zprovoznilo město na pražském Vyšehradě už minulý pátek, hned od začátku čelí obrovskému náporu lidí utíkajících před válkou. Celkem odbavilo do čtvrtka přes 25 tisíc ukrajinských uprchlíků. Centrum jim pomáhá s registrací u cizinecké policie, zajištěním víz i hledáním ubytování.

Foto: Natálie Lošková , Novinky

Uprchlíci z Ukrajiny v Kongresovém centru v Praze

Podle Hřiba už ale město vyčerpalo ubytovací kapacity, které by mohlo lidem utíkajícím před válkou poskytnout. Starostům 22 městských částí proto uložil připravit dohromady 2 200 lůžek se zajištěným stravováním.

„První ukrajinští uprchlíci se v tělocvičně některé z pražských městských částí ubytují dnes (v pátek) večer,” řekl Hřib na tiskové konferenci přímo v uprchlickém centru na Vyšehradě. Kde přesně to bude, oznámí město večer.

Tělocvičny jen dočasně

S nabídkou poskytnutí ubytování se kromě 22 velkých městských částí hlásí magistrátu také menší městské části, kterých je 35. Připravovaná nouzová řešení s tělocvičnami jsou zamýšlena jako dočasná, než se podaří zařídit lepší podmínky.

Foto: Novinky

TK k aktuální situaci v provozu metropolitního asistenčního centra pomoci Ukrajině

Žadatelů o ubytování je v Praze podle ředitele pražských hasičů Luďka Prudila 300 až 500 každý den.

Hlavní město proto také vyzývá provozovatele ubytovacích zařízení, ať nabídnou své prostory v hodnotě přislíbených státních kompenzací 180 Kč/noc v případě dospělého a 100 Kč/noc v případě dítěte do 10 let.

Fungování Asistenčního centra pro UkrajinceVideo: Praha.eu

Prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek ale pro ČTK řekl, že státní kompenzace je příliš nízká. Asociace nabízí městu 1700 míst, ale za cenu 500 korun na noc.

„Výši úhrad stanovila vláda, nám to přijde za Prahu také nereálné, v tuto chvíli se nicméně snažíme zajistit za tuto cenu, cokoliv bude možné. Předpokládám, že se i tohle stane předmětem jednání na setkání hejtmanů s ministry,” řekl primátor Hřib.

Ubytovací kapacity docházejí také ve Středočeském kraji, i ten proto hledá alternativní řešení. „V některých obcích a městech se již nouzové ubytování připravuje, například tělocvičny nebo stadiony. Bude jich třeba ale výrazně více,“ dodává hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Majitelé nemovitostí s volnou ubytovací kapacitou na území hlavního města Prahy a Středočeského kraje, kteří chtějí ubytovat uprchlíky, se mohou nadále hlásit přes formulář na adrese pomocukrajine.eu.

Foto: ČTK

TK k aktuální situaci v provozu metropolitního asistenčního centra pomoci Ukrajině

Do Česka zatím zamířilo přes 100 tisíc lidí prchajících z Ukrajiny. Podle Rakušana jsou kraje schopné poskytnout základní komfort, včetně ubytovacích kapacit, pro přibližně 250 tisíc lidí.

„Od této chvíle, protože tušíme, že ta vlna bude větší, musíme připravovat na vládě i další opatření,” řekl už dříve Rakušan. Opatření se podle něj týkají například budování humanitárních kempů.

Reklama

Výběr článků

Načítám