Hlavní obsah

Místo jeslí kamarádka. Stát chce nový typ péče o děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi trvalé problémy rodin s malými dětmi patří nedostatek míst v mateřských školách a jeslích. Matkám po rodičovské pak často nezbývá nic jiného než zůstat doma nebo investovat velké částky do soukromých zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce proto zavést nový způsob péče o malé děti. Ten by současně umožnil eventualitu výdělku řadě lidí, kteří si naopak chtějí přivydělat při péči o vlastní potomky.

„Chtěli bychom podpořit nový typ služby, což jsou sousedské dětské skupiny,“ uvedla na semináři v Poslanecké sněmovny náměstkyně ministra práce Zdislava Odstrčilová. Tuto tzv. sousedskou výpomoc plánuje ministerstvo v chystané novele zákona o dětských skupinách. V jejím rámci by mohl jeden člověk hlídat až čtyři děti. Musel by ale splňovat určité předpoklady včetně toho, že by absolvoval vzdělání, ve kterém by získal dovednosti potřebné pro tento typ služby.

Češky zůstávají na rodičovské dovolené nejdéle v Evropě, pomoci mohou dětské skupiny

Děti

„Ale to bude teprve specifikováno v rámci přípravy legislativní úpravy. Chceme ale, aby podmínky byly co nejflexibilnější,“ doplnil Jakub Augusta z tiskového odboru MPSV. Tuto službu by podle něj mělo být možné poskytovat od ledna 2024.

Rakouská inspirace

Podobnou formu péče o děti před třemi roky prosazovala tehdejší ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Byla i součástí volebního programu Pirátů, podle nichž podobný systém funguje třeba v Rakousku či Německu. „Jedná se o doplňkovou možnost, která by nabídla řešení řadě rodičů zejména menších dětí. Řadu rodin totiž trápí, že v některých oblastech školky, ale i dětské skupiny doslova praskají ve švech,“ řekla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti), která vznikající zákon sleduje.

Podle jejích informací by stát měl na péči o děti v této formě hlídání finančně přispívat, jako tomu je například u dětských skupin, aby se vyplatilo ji provozovat. „Výše státního příspěvku se na MPSV propočítává a bude se diskutovat,“ doplnila Richterová.

Anketa

Využili byste jako rodiče možnost, aby vám děti hlídala například sousedka místo školky?
Ano
38 %
Ne
62 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4543 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám