Hlavní obsah

Poslední varování, starosta Novotný dostal od soudu jasný vzkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) by měl absolvovat sociální výcvik. Uložil mu to Obvodní soud pro Prahu 5. Tentýž soud mu v únoru za jeho loňský výrok o Palestincích uložil peněžitý trest.

Foto: Milan Malíček, Právo

Starosta Řeporyj Pavel Novotný

Článek

Novotný by měl sociální výcvik absolvovat v souvislosti s případem nebezpečného pronásledování Marka Víta, za nějž mu byl v lednu 2022 uložen tříměsíční trest s podmíněnou lhůtou 30 měsíců a pokuta.

Jak upozornil server iDnes, podmínka, která měla skončit v červenci, byla starostovi o 12 měsíců prodloužena, neboť se mezitím dopustil několika dalších přestupků, vesměs urážek. Soudkyně Monika Hrmová jej zároveň varovala, že podmíněné odložení trestu by mohlo být změněno na trest nepodmíněný. Při vyhodnocení chování Novotného nicméně naznala, že „je namístě poskytnout odsouzenému poslední šanci“.

Proto mu doporučila absolvování sociálního výcviku pod dohledem probačního úředníka, kde by si připomněl zásady komunikace i možné dopady svého jednání. V případě dalších problémů se zákonem „by soudu nezbylo než rozhodnout o přeměně trestu na nepodmíněný trest odnětí svobody“, citoval server z usnesení, které získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Novotný v reakci uvedl, že situaci bere vážně a „zavřít se nenechá“.

Naposledy byla starostovi Řeporyjí uložena trestním příkazem pokuta za to, že na sociální síti označil v reakci na útok ze 30. listopadu, kdy teroristé z Hamásu na jeruzalémské zastávce autobusu rozpoutali střelbu, při které zasáhli 11 lidí, z nichž tři zahynuli, Palestince za opice. V rámci komentářů následně připojil ještě vzkaz „Vybombardovat“. Za svá slova se záhy omluvil, leč státní zastupitelství v Praze 5 podalo návrh na potrestání kvůli hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a podněcování k nenávisti vůči skupině osob.

Novotný dostal peněžitý trest za slova o Palestincích. Ošklivá cifra, reagoval

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám