Hlavní obsah

ANO nešťastná schůzka s prezidentem velmi bolí. Takhle to nejde, zlobí se Havlíček na Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček se ve středu ostře ohradil vůči kroku prezidentské kanceláře, jež zveřejnila záznam ze sporného březnového jednání o důchodové reformě. Havlíček tvrdí, že žádal na začátku dubna, pár hodin po obdržení záznamu, změnu, aby bylo jasné, že ANO nesouhlasí se zvyšováním věku odchodu do penze, ale Hrad to neudělal.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a místopředseda Karel Havlíček.

Článek

„Jsem šokován, že někdo zveřejní interní zápis, který nebyl odsouhlasen druhou stranou, která byla aktérem schůzky. Ve stejné logice bychom mohli udělat naši verzi. Přiznám se, že jsem se s tím nikdy nesetkal, tím spíše, když jsme řádně a obratem na zápis reagovali a žádali jsme upřesnění, které se týkalo našeho postoje a stanoviska. Chápu, že chtějí chránit pana prezidenta, ale takhle to fakt nejde. Kdybychom nereagovali, tak to chápu, ale my žádali změnit naše vyjádření a jasně jsme zdůvodnili proč,“ reagoval Havlíček rozhořčeně na zveřejnění záznamu.

Zveřejněný dokument se týká jednání ze dne 28. března mezi zástupci vlády a hnutí ANO na pražském Hradě k problematice důchodové reformy. Po setkání Pavel, který setkání uspořádal, oznámil, že se aktéři shodli na tom, že beze změn není důchodový systém dlouhodobě finančně udržitelný a že se věk odchodu do důchodu bude muset v budoucnu navyšovat.

To nicméně ANO následně začalo rozporovat a vznikl nynější spor.

Hrad zveřejnil záznam ze sporného jednání s ANO o důchodové reformě

Domácí

Místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová v rozhovoru pro Novinky krátce po hradním setkání odmítla, že ANO souhlasilo se zvyšováním věkové hranice, možnost jednání jako takovou ale neodmítla.

„Zrovna co se týče prodloužení odchodu věku do důchodu, je nezbytné, aby nám byla předložena analýza o stavu důchodového systému a o jeho předpokládaném vývoji se zřetelem na demografickou situaci země a na očekávaný populační a ekonomický vývoj,“ poznamenala.

Zasáhl Babiš

Později se do věci vložil přes sociální sítě šéf ANO Andrej Babiš s tím, že ANO je zásadně proti zvyšování věku odchodu do důchodu.

Zástupci ANO mimo jiné také s ohledem na četná vyjádření vládních politiků, že si reformu prosadí i bez nesouhlasícího ANO, odřekli účast na dalším jednání k reformě penzí toto pondělí, za což si vysloužili kritiku nejen od zástupců vlády premiéra Petra Fialy (ODS), ale také od samotného prezidenta.

Prezident Pavel se pustil do ANO za ignorování schůzky k důchodové reformě

Domácí

Podle e-mailové komunikace mezi Hradem a hnutím ANO z 2. dubna, kterou mají Novinky k dispozici, měl být záznam z jednání, jež nyní prezidentská kancelář zveřejnila, „zcela interní“. Vedoucí Oddělení ústavně politických institucí a zástupce ředitele Odboru vnitřní politiky Kanceláře prezidenta republiky Jan Němec to napsal v odpovědi Karlu Havlíčkovi, který ještě týž den rozporoval zaslaný zápis a žádal o změnu.

„Zástupci hnutí ANO a MPSV se neshodli ani na způsobu, ani na nezbytnosti zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu,“ měla znít Havlíčkem požadovaná změna odstavce, která ve zveřejněném dokumentu zní:

„Zástupci hnutí ANO nezpochybnili nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, nicméně nesouhlasí s konkrétním navrženým způsobem jejího provedení (tzv. nekonečný princip). Preferují spíše postupný způsob s vždy stanoveným stropem na dané období.“

Hrad dostal žádost o změnu

Němec na Havlíčkův požadavek následně odepsal, že nepovažuje za „nutné (ani vhodné) zápis pořízený moderátorem debaty panem Vladimírem Bezděkem nyní měnit“.

„Zápis je zcela interní a poskytnut byl výhradně účastníkům jednání. Na začátku příští schůzky budou mít samozřejmě obě strany možnost se k němu vyjádřit a vyjasnit si případné neshody ve stanoviscích nebo pohledech na jednotlivé detaily minulé diskuse,“ zdůvodnil dále své rozhodnutí v odpovědi Havlíčkovi.

Absurdní rozměry

Novinky se proto zeptaly prezidentské kanceláře, proč ke zveřejnění záznamu přistoupila, když mělo jít o interní dokument.

„Důvodů je několik. Zaprvé ten dokument by byl dříve nebo později stejně veřejný, protože jsme dostali několik žádostí od novinářů i veřejnosti dle zákona 106. Zadruhé jsme chtěli být maximálně transparentní a vydat všechny dokumenty, na základě kterých probíhala ta jednání. Nemají žádný vedlejší záměr, není v nich nic zásadního. Jen jsme chtěli, aby kdokoliv si mohl udělat obrázek o tom, na základě čeho se jednalo. Točíme se tu kolem věci, která je až absurdní, někdo nedodal podklady, nepřišel na schůzku a rozporuje, jestli je na záznamu napsáno, zda je interní nebo není. To je nepodstatné,“ uvedl mluvčí Vít Kolář.

Zároveň dodal, že jde pouze o záznam jednání jednoho z účastníků schůzky, který měl sloužit jen k připomínce toho, o čem se jednalo. „Kdybychom měli začít přistupovat na to, že každý má napsat výhrady k tomu zápisu, tak nikdy nevznikne a nebo budeme mít 35 verzí. Je to záznam jednoho z účastníků, tahle on to viděl. Mělo to být jen připomenutí toho, o čem se jednalo. Není to smlouva,“ dodal.

„Obecně chápu, že si každý může vyložit závěry různě. Pokud nás někdo cituje, musí se ale dopředu jasně domluvit přesné znění takového vyjádření nebo se musí počkat na zápis. Ani k jednomu nedošlo. Na tiskové konferenci paní Schillerová sdělila, že zvyšování věku odchodu do důchodu není cesta, kterou bychom chtěli jít, a že jsme si proto vyžádali další podklady. Zdá se někomu na tomto vyjádření, že jsme odsouhlasili zvýšení věku odchodu? Je to přání otcem myšlenky…,“ dodal nyní první místopředseda hnutí ANO.

Spor mezi nejsilnějším opozičním hnutím a prezidentskou kanceláří ohledně průběhu a výstupů schůzky o důchodech tak, zdá se, nekončí.

ANO dlouhodobě kritizuje kabinet a kroky vlády v otázce důchodů. Zároveň si také opakovaně stěžuje, že s ním vládní pětikoalice nejedná. V posledních týdnech byli jeho zástupci opakovaně vyzváni, i v pondělí prezidentem Pavlem, aby předložili svůj návrh důchodové reformy a mohl se hledat kompromis, který je podle prezidenta základem politiky. Nestalo se tak. Šéf hnutí ANO namísto toho dál tvrdošíjně tvrdí, že nebude vládě radit a ANO prý kroky sepíše do svého programu do parlamentních voleb v roce 2025. 

Na svých sociálních sítích pak Babiš kritizuje i Pavla s tím, že svým aktuálním postojem dokazuje, že je „prezidentem pětikoalice“.

ANO odmítá sdělit svou verzi důchodové reformy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám