Hlavní obsah

Ťal jsem do živého, chlubí se Babiš kritikou muniční iniciativy. Co jste udělala pro mír? ptá se Černochové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ANO Andrej Babiš podle svého mínění „ťal do živého“, když zkritizoval českou muniční iniciativu, která má pomoci Ukrajině v obraně proti Rusku. Napsal to v dopise ministryni obrany Janě Černochové (ODS), která mu jeho kritiku vytkla. Ministryni zároveň vyzval, aby mu odpověděla na řadu otázek, které se nákupu munice týkají.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Předseda ANO Andrej Babiš

Článek

„Musím konstatovat, že pro mě bylo velkým zklamáním, když jsem se místo odpovědí, informací a faktů dočkal dvou stran Vašich dojmů, melodramatických výlevů, dětinských útoků a kýčovité sebechvály na tu nejneschopnější, nejarogantnější a nejprolhanější vládu v dějinách České republiky, jíž jste členkou,“ napsal Babiš v reakci na dopis, který mu ministryně zaslala tento týden.

V něm Babiše Černochová vyzvala, aby s kritikou české muniční iniciativy přestal. Vysmála se i jeho slovům o míru, která jsou podle ní povrchní. „Nepochybně je zde stále prostor, abyste pozval obě válčící strany třeba na Čapí hnízdo a vyjednal uzavření míru,“ uvedla s tím, že tak snadné to není a je i v zájmu Česka, aby Ukrajina své území uhájila.

Babiš si však za svými slovy stojí a na dopis ministryně zareagoval podobně ostře. „Skutečnost, že jsem ťal do živého, jste potvrdila nejen svojí značně emocionální reakcí, ale především tím, že jste se vyhnula reakcím na moje dotazy, které jsem vznesl,“ dodal šéf ANO v dopise, který mají Novinky k dispozici. Dodal, že odpovědi dluží ministryně především občanům ČR.

„Neprodáváte svou duši už příliš?“ Černochová se ostře pustila do Babiše

Domácí

Zeptal se jí, kolik celkem stála české daňové poplatníky munice, kterou Česko pro Ukrajinu nakoupilo, proč nákupy vláda neuskutečňuje přes státní podniky, které obchodují s vojenským materiálem, nebo zda je pravda, že česká vláda nakupuje od spojenců přes prostředníky a proč.

Šéf ANO se v psaní zajímá i o hrubou marži, která na každém dělostřeleckém granátu je, a jak vláda zaručí, že mají obchodníci se zbraněmi přiměřený zisk a nezneužívají situace.

Kabinet by měl podle Babiše také vysvětlit, jak chce zaručit, že je munice pro Ukrajinu kvalitní a zda bude převážená přes Českou republiku.

„ANO nezpochybnilo, že Rusko je agresor“

„Hnutí ANO nikdy nezpochybnilo pomoc Ukrajině a stejně tak jsme nikdy nezpochybnili, že Rusko je jasný agresor,“ uvedl Babiš. „To, co kritizujeme, není pomoc Ukrajině, proto jsme ji také vždy podpořili. Je to netransparentnost aktuální muniční iniciativy, kterou vnímám především jako obří PR akci. Desítky rozhovorů či zneužívání státního znaku ve spojení s municí na mikinách je toho jasným důkazem,“ doplnil.

Za největší problém napadené země však předseda ANO pokládá nedostatek vojáků a připomíná, že 650 tisíc bojeschopných Ukrajinců se nachází v Evropě.

„Pokud opravdu chcete pomoci Ukrajině, podpořte polskou a litevskou iniciativu na vydávání ukrajinských válečných dezertérů a udělejte podobná opatření v České republice,“ vyzval vládu v dopise Babiš.

Dodal, že kdyby byl on v exekutivní funkci, už by napjal své síly k tomu, aby přesvědčoval světové lídry k jednání o příměří. „Co jste dělala pro mír vy, nebo váš premiér? Co jste dělala na jaře 2022, několik týdnů po ruské invazi, kdy byla na spadnutí mírová dohoda? Jak jste se angažovala, abyste válku ukončila?“ ptal se Babiš.

Na konci svého dopisu zmínil, že na rozdíl od představitelů vládních stran v Rusku na oficiální návštěvě nikdy nebyl. Reagoval tím zřejmě na antikampaň koalice Spolu, která jeho a lídryni ANO do europarlamentu Kláru Dostálovou vyobrazila s ruskými vlajkami a sloganem „Rusko, pro tebe všecko“.

Ukrajina chce dostat z ciziny své bojeschopné muže, v Česku jich jsou desítky tisíc

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám