Hlavní obsah

Michálek dostal půl miliónu za ohlášení korupce

Aktualizováno

Před nedávnem se podařilo podnikateli Karlu Janečkovi zaregistrovat Nadační fond proti korupci. Ve středu už rozdával statisíce lidem, kteří na korupční jednání upozornili. Půl miliónu dostal někdejší šéf Fondu životního prostředí Libor Michálek, který ohlásil připravované manipulace s eurodotacemi, a sto tisíc Ondřej Závodský za ohlášení divných zakázek na vnitru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Za upozornění na korupční jednání byli jako první oceněni Ondřej Závodský a Libor Michálek.

Článek

Pořadatelé se od politiků distancují, výjimkou byl velvyslanec USA Norman Eisen a místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL).

Kauza kolem Libora Michálka je dobře známa a zmapována, jelikož si o korupčním jednání pořídil audiozáznam. Jeho trestní oznámení vyústilo v demisi ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) a spustilo otřesy ve vládě, které hrozily i pádem kabinetu a mimo jiné nepřímo vedly i k výměně policejního prezidenta.

Ondřej Závodský, který dostal od nadace 100 tisíc korun, upozornil na netransparentní zadávání zakázek v Zařízení služeb ministerstva vnitra.

Ambasador Eisen snahy nadace otevřeně podpořil. "Věřím, že každý člověk má právo žít v zemi bez korupce, takže bojujete za důležité lidské právo," poznamenal diplomat a zdůraznil nutnost vytvořit systém podpory těch, kteří na korupci upozorní. "Jsem rád, že jsem v Praze v době, kdy česká občanská společnost začíná proti korupci vystupovat," prohlásil.

Situace u nás je taková, že lidé, kteří se něčeho odváží, to velmi často odnesou a nemají z toho žádný prospěch.

Českým politikům Eisen doporučil, aby využili této možnosti a prosadili takové pojistky, aby "systém zůstal čestný". Korupce podle něj ohrožuje ekonomickou spolupráci, protože odrazuje zahraniční investory, snižuje produktivitu práce i růst pracovních míst.

Foto: Milan Malíček, Právo

Americký velvyslanec Norman Eisen podpořil občanský boj proti korupci.

"Situace u nás je taková, že lidé, kteří se něčeho odváží, to velmi často odnesou a nemají z toho žádný prospěch. Myšlenka byla podpořit lidi, kteří se odváží proti korupci něco udělat," uvedl zakladatel fondu Janeček, sám úspěšný podnikatel.

Členové právní rady Nadačního fondu proti korupci
Podnikatel Karel Janeček
Majitelem pivovaru Stanislav Bernard
Herec Jan Kraus
Ekonom, člen NERV Tomáš Sedláček
Někdejší rozvědčík Karel Randák

Podle pivovarníka Stanislava Bernarda bere korupce občanům naději. "Jak chcete přesvědčit lidi, kteří žijí od výplaty k výplatě, že musí šetřit, když všude kolem sebe vidí zlodějiny, podvody a lumpárny," podotkl na tiskové konferenci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Členové správní rady Nadace proti korupci: bývalý rozvědčík Karel Randák, herec Jan Kraus, pivovarník Stanislav Bernard, mluvčí společnosti RSJ Monika Vondráková, člen NERV Tomáš Sedláček a šéf RSJ a zakladatel nadace Karel Janeček

Tomáš Sedláček zase upozornil, že i vládní Národní ekonomická rada, jejímž je členem, korupci označuje za "největší žábu na prameni" českého hospodářství. Podle Jana Krause je ale problém širší. "Nemám rád, když se všechno zužuje jen na peníze. Korupce nám žere svobodu," řekl herec.

Janeček za jeden z hlavních cílů nadace, kromě přímé podpory lidí, kteří s korupcí bojují, označil například zrušení existence listinných akcií na majitele a další potřebné úpravy legislativy. Bernard zase podotkl, že nadace nebude přijímat sponzorské dary od politických stran a s politiky hodlá spolupracovat jen za předpokladu jejich skutečného zájmu a ne "přiživování se na tiskových konferencích".

Budování etických hodnot
Mezi cíli nadace je podle tiskové zprávy podpora odhalování korupční činnosti s významným ekonomickým dopadem na veřejnou správu, podpora projektů odhalujících korupci, maximální snaha o dotahování zveřejněných případů do konce a "podpora a přispívání k budování etických hodnot v demokratické společnosti". "Za malé milióny stop velkým rozkradeným miliardám," shrnul cíle fondu herec Kraus.

Jediným pozvaným českým politikem na tiskové konferenci tak byl jen Petr Pithart. Ten coby premiér v 90. letech minulého století upozornil na to, že se jej snažil uplatit miliónem korun ředitel Agrobanky Jan Král. Král byl po vleklých soudních sporech uznán vinným a odsouzen k podmínečnému trestu 1,5 roku vězení.

Problémy s registrací

Fond měl před svým vznikem problémy s registrací, vyšší úřednice Městského soudu v Praze totiž boj proti korupci nejdříve neuznala jako veřejně prospěšnou činnost.

Na překážku jí pak podle nadace byly tituly u některých jmen a žádala jejich doložení. „Je paradoxní, že když jsme minulý rok zakládali Nadační fond pro podporu vědy a výzkumu, tak jsme ho založili během týdne a nebyl žádný problém, nikdo nechtěl žádné doložení titulů. Tady to ale strašně komplikují. Pan Janeček totiž studoval v USA, takže bylo evidentní, že si bude muset zařídit uznání titulu,“ uvedla k tomu mluvčí Janečkovy firmy RSJ Monika Vondráková.

Podle mluvčí trvá běžně potvrzení titulu z USA i rok a půl, ale Janečkovi se to povedlo za pět dní. „Měl obrovskou podporu ze zahraničí včetně celé univerzity. Když slyšeli, jaké nám tady dělají potíže, tak vše vyřídili bleskurychle,“ vysvětlila Vondráková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám