Hlavní obsah

Chronologický přehled aféry spojené s možnou korupcí na SFŽP

Kauza Drobil zahýbala hned zkraje s politickými špičkami, semlela nejen ministra životního prostředí Pavla Drobila, ale i policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Poškozeným je ovšem i samotný oznamovatel korupce Libor Michálek. Celý případ je pozoruhodný tím, že výpovědi aktérů poměrně podrobně popisují nekalé praktiky, zároveň poukázal také na ne zcela profesionální přístup protikorupční policie a částečně poodkryl zákulisní hry.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pavel Drobil

Článek

6. srpna - Novým ředitelem SFŽP byl ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS) jmenován Libor Michálek, který předtím pracoval jako expert dohledu nad finančním trhem v České národní bance (ČNB). Michálka doporučil na post jeho dlouholetý přítel Martin Knetig. Proč si vybral právě jej, se později Michálek nestačil divit. Michálek totiž již před lety upozorňoval na podezřelé, plíživé státní ztráty. V roce 1996 za svého působení ve Fondu národního majetku kritizoval pomalou privatizaci bank a únik peněz z privatizačních fondů. I tehdy přišel okamžitě o místo, u soudu se však dočkal zastání.

Srpen - Již v prvním týdnu po nástupu do funkce byl Michálek zván na neformální schůzky na ministerstvo nebo do restaurace, kde dostával údajně podezřelé ústní pokyny pro svou práci. Vyplývá to z Michálkových výpovědí v médiích. Hlavní slovo měl mít vždy Martin Knetig, občas ale za přítomnosti Drobila. Knetig údajně diktoval Michálkovi personální změny, výměny poradenských firem, právních služeb a různých konzultantů nebo aby zjistil, v jakém stavu jsou žádosti různých lidí o eurodotace. Na druhé pracovní poradě chtěl prý Knetig po Michálkovi za přítomnosti ministra, aby změnil kritéria pro zisk eurodotací, a mohly tak na ně dosáhnout i firmy pod čarou. Schůzek se měli účastnit i další členové ODS jako ministrův náměstek Ivo Hlaváč nebo Drobilův ředitel kanceláře Tomáš Vrbík.

Své námitky nejprve konzultoval s Knetigem, ten jej ale pouze ujišťoval, že podobným způsobem se postupuje i v jiných institucích. Na nahrávkách, které vznikly později, jako příklad uvedl Lesy ČR. „Co jsem zažil v Lesích ČR, to byly krádeže za bílého dne,“ vzpomínal na své působení ve státním podniku, kde spolupracoval s Drobilem.

Nad ředitelem SFŽP se stahují mračna. Jak z toho ven s čistým štítem? 

Konec léta (září) - Michálek se ve Sněmovně setkal s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV) a hovořil s ním o podezření na korupci v SFŽP. V té době ještě neměl potřebné důkazy a John mu prý poradil, ať si je pořídí. Michálek mu sdělil, že audiozáznamy lze jen těžko pořídit, jelikož většina jednání probíhá v prostorách, kde to znemožňují rušičky. Rušičky podle něj byly zapnuty i na ministerstvu. John mu řekl, že dostatečné nahrávací zařízení má BIS nebo novinář Janek Kroupa z MF Dnes.

11. září - Náměstek ředitele SFŽP Dušan Fibingr poslal Michálkovi e-mail s dopisem týkajícím se zakázky. Dopis měl poslat na pražský magistrát. E-mail obsahoval tyto instrukce: "1. Ověř si u M. (Knetiga), že to můžeš takto podepsat (potvrdí to). 2. Jakmile podepíšeš, ihned to kurýrem odešli (musí odejít co nejdřív). 3. Dej mi info o tom, že to odešlo, dám jim zprávu."

14. září - Pražský magistrát vypsal několikamiliardový tendr na výstavbu čističky odpadních vod.

Michálek nedlouho poté odmítl souhlasit s vyhlášením zakázky s tím, že není úředně vše v pořádku. Krátce nato si jej zve Drobil na jednání, kde po něm chtěl, aby magistrátu ustoupil. Michálek tou dobou z doslechu věděl o tom, že zakázka má být předražená o tři miliardy, půl miliardy z toho mělo jít údajně na černé konto ODS. Dále to s ním řešil opět Knetig.

Někdy v období na konci září a začátku října začal Michálek přemýšlet o tom, jak na podezřelé aktivity upozornit. Na policii bez důkazů nechtěl jít, ale ze zákona o BIS vyčetl, že kontrarozvědka má řešit případy, které ohrožují bezpečnost země. Podle původního plánu chtěl agenta BIS zaměstnat jako svého tajemníka a ten by s ním chodil na schůzky.

Třáskavé nahrávky na mobilním telefonu 

13. října - Michálek písemně požádal o setkání s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a o zapojení BIS. Premiér nereagoval a tuto informaci předal Drobilovi. Ministr mu pak vynadal, že se neobrátil na něj coby přímého nadřízeného.

26. října - Michálek pořídil klíčovou nahrávku s Knetigem, na níž ho nabádá k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry.

11. listopadu - Michálka na žádost premiéra přijal ředitel Úřadu vlády Lubomír Poul. Nečas poté podle Poula opět doporučil Michálkovi obrátit se na ministra životního prostředí a současně uložil Drobilovi, aby vyzval Michálka k předání důkazů policii. K tomu podle Michálka nedošlo.

1. nebo 2. prosince - Michálek telefonicky kontaktoval novináře MfD Janka Kroupu a informoval jej, že má důkazy o korupci.

9. prosince - Schůzka Drobila s Michálkem, kterou Michálek nahrával. Drobil Michálkovi hrozí, že nebude-li spolupracovat s Fibingrem nebo Knetigem, může přijít o místo. Michálek mu podá důvody, proč se mu nelíbí, co po něm Knetig chce, a dodá, že má schůzku zdokumentovánu. „Ta výpověď bude zničena a nic dalšího není,“ reagoval nejprve Drobil. Potom mu řekl, že by s tím měl zajít na policii, ale znovu zopakoval, že by to měl zničit, nebo by to zničilo jeho samého. Nato mu nabídl dvě varianty: ať se s kolegy usmíří nebo ať nastoupí na místo jeho náměstka, který bude mít na starosti miliardu korun. Závěrem dodal „svoji dobrou radu“: „Přineste mi to, zničte to a odpřisáhnete mi, že neexistuje nic jiného. Toto je moje varianta číslo dvě. Číslo tři nechám na vás, protože mě žádná jiná varianta nenapadá."

13. prosince - Michálkova třetí varianta byla předat důkazy policii. Podal trestní oznámení. Trestní oznámení na Michálka podal také Fibingr s tím, že ho udání má poškodit.

Drobil: Padni komu padni. První padla Michálkovi 

14. prosince - Drobil byl seznámen novináři MF Dnes s Michálkovými nahrávkami a vzápětí ho odvolal z funkce. Zrušil také smlouvu se svým poradcem Knetigem a Fibingra poslal na dovolenou. Ministr rozhodnutí zdůvodnil tím, že ve vedení fondu zuřila personální válka, přičemž situaci je třeba vyřešit stylem „padni komu padni“. Vyzval také všechny pracovníky SFŽP, aby s policií spolupracovali. Nicméně podle Michálka nebude mít policie kromě jeho nahrávek mnoho k dispozici, žádný z podezřelých projektů totiž nepovolil.

15. prosince - Deník MfDnes zveřejnil přepisy rozhovorů, které zaznamenal Michálek na schůzkách s Drobilem a Knetigem. Nečas reagoval prohlášením, že Drobil má jeho plnou důvěru. Po jednání představitelů koaličních stran nakonec Drobil oznámil, že rezignuje. Nečas řekl, že nejprve Drobil dotáhne do konce projekt mnohamiliardového ekotendru.

16. prosince - MfDnes zveřejnila informace o tom, že premiér o Michálkových podezřeních věděl již dříve. Věci veřejné (VV) vyzvaly Nečase ke svolání další koaliční schůzky. Kauzou se začala zabývat protikorupční policie. ČSSD oznámila, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě.

Kauza se rozmazává 

17. prosince - Lídři koaličních stran po dvou hodinách přerušili schůzku. Ještě před ní se sešel Nečas s policejním prezidentem Oldřichem Martinů, od něhož se dozvěděl, že o možné korupci věděl i ministr vnitra Radek John. Michálek to uvedl pouze u výslechu u protikorupční policie. Právě šéf útvaru Libor Vrba byl také na schůzce Nečase s Martinů, potvrdil později Hospodářským novinám John. John kvůli tomu dal podnět policejní inspekci, aby prověřila postup Martinů kvůli úniku informací ze spisu.

18. prosince - Exministr vnitra Langer nařkl Johna, že svým postupem, kdy neposlal Michálka ihned na policii, mařil vyšetřování. Kromě toho jej obvinil z podílu na provokaci vůči Drobilovi a Nečasovi.

19. prosince - Jednání koaličních špiček bylo opět přerušeno. Zatímco ODS a TOP 09 deklarovaly, že vládu při hlasování o nedůvěře podrží, VV to zatím neslíbily.

Prezident Václav Klaus se v pořadu na Primě zastal Drobila a přiklonil se podobně jako Langer k názoru, že je obětí provokace. Vyzdvihl přitom úlohu Johna, na nějž svalil část viny. „Ještě do včerejška to byla kauza Drobil, ale teď už je to i kauza John,“ prohlásil Klaus.

Server Lidovky.cz večer uvedl, že o kauze měl údajně s předstihem vědět i ministr dopravy Vít Bárta (VV), který prý upozornil Drobila na to, aby si dal pozor na Michálka. Drobil to odmítl serveru potvrdit. Bárta to později vyvracel tím, že s Drobilem se setkával, když spolu jednali o společných projektech jejich resortů. Informace o podrobnostech jejich plánů se prý dostaly na veřejnost, proto Bárta vyzval Drobila, aby si na úniky informací dal pozor. O Michálkovi ale podle něj řeč nebyla. VV si pak znovu stěžovaly na úniky informací ze spisů protikorupční policie, jelikož o Bártovi se zmínil Michálek jen při výslechu. John obvinil svého předchůdce Ivana Langera, že je za to zodpovědný.

20. prosince - Nečas se omluvil Michálkovi za své tvrzení, že si jednání s ním chtěl Michálek nahrát. Nečas tak původně obhajoval, proč se nechtěl s Michálkem sejít.

Ministr dopravy Bárta nabídl Michálkovi místo ve Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Michálek nabídku odmítl s tím, že by se rád vrátil na post ředitele SFŽP. VV také zopakovaly svůj požadavek na odvolání Martinů, tentokrát ve spojitosti s poslední kauzou a únikem informací. John se také pozastavoval nad tím, proč protikorupční policie dávno nevtrhla na SFŽP a nezajišťovala důkazy. Mezi trestním oznámením a zveřejněním kauzy v médiích proběhly dva dny, upozornil ministr vnitra.

Dosluhující nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká si vyžádala od nižších stupňů státního zastupitelství informace o kauze Drobil.

Roztržka v koalici 

Nečas po jednání grémia ODS řekl, že podle koaliční smlouvy musí vládní strany hlasovat jednotně a bez podmínek ohledně vyslovení důvěry i nedůvěry vládě. Nečas také spojil výměnu na místě policejního prezidenta se změnami v čele ministerstva vnitra, které vede šéf VV John. Později premiér řekl, že debatu o širších změnách by ODS chtěla, pokud by požadavek na odchod Martinů padl v souvislosti s hlasováním o nedůvěře vládě.

Představitelé VV kvůli Nečasovým vyjádřením předčasně opustili jednání koaličních špiček. Představitelé ODS a TOP 09 zopakovali, že v úterý vládu podpoří.

21. prosince - Nečas přinesl prezidentu Václavu Klausovi Drobilovu demisi navzdory svému původnímu přání nechat Drobila ve funkci, dokud nebude rozhodnuto o ekotendru.

Před hlasováním o nedůvěře vládě je nejasná situace kolem VV, zda vládu podpoří. Klaus si pozval vrcholné představitele koalice na Hrad, kde s nimi hledal řešení, jak koaliční roztržku ukončit. Výsledkem byla tajná dohoda, kterou Klaus zaštítil. Věci veřejné pak hlasovaly proti vyslovení nedůvěry vládě.

Poprvé od vypuknutí kauzy se ozval Knetig. E-mailem rozeslal médiím své stanovisko, podle něhož jednal na vlastní pěst a při rozhovorech s Michálkem si záměrně vymýšlel a „hovořil nepravdy“.

22. prosince - Klaus si zve na Hrad Martinů a předává mu stříbrnou plaketu za zásluhy. Po návštěvě ohlásil Martinů svou rezignaci, která má do konce roku nabýt platnosti. Je to jeden z důsledků utajeného jednání na Hradě.

23. prosince - Vesecká nedlouho před svým odchodem z funkce nejvyšší státní zástupkyně vyjádřila pochyby nad probíhajícím vyšetřováním kauzy Drobil. „Musím říct, že z dosavadního záznamu o zahájení úkonů v trestním řízení jsem nabyla pocitu, že není zcela vyčerpávajícím způsobem vedeno vyšetřování,“ uvedla Vesecká v rozhovoru pro Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám