Hlavní obsah

V Drobilově kauze se mohlo stát více trestných činů, říká Vesecká

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle končící nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké lze najít v kauze údajné korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP) podezření ze spáchání několika trestných činů.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Článek

Vesecká se rozhodla vydat k tzv. kauze Drobil (podle jednoho z aktérů případu a nyní již bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila z ODS) své prohlášení 1. ledna, tedy v okamžiku, kdy už nejvyšší žalobkyní není, protože ji vláda odvolala z funkce k 31. prosinci.

V sobotní tiskové zprávě Vesecká prostřednictvím své dosavadní mluvčí Renaty Malinové uvedla, že zkoumala informace a materiály z médií i nižších stupňů státního zastupitelství a dospěla k názoru, že policie věc šetří příliš úzce.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (vlevo) a premiér Petr Nečas.

„(Policejní) Záznam o zahájení úkonů v této trestní věci pro pletichy při zadávání veřejné zakázky nepojímá celou šíři možných podezření zúčastněných osob na trestných činech. Zejména na trestných činech neoznámení trestného činu, podplácení, útisku, nepřekažení trestného činu a zneužití pravomoci veřejného činitele,“ sdělila v prohlášení Vesecká.

Právo už před časem upozornilo na to, že v kauze Drobil se podle oslovených právníků možná trestného činu mohl dopustit například premiér Petr Nečas (ODS), když policii neoznámil závažné informace o možné korupci na SFŽP, přestože o nich údajně věděl už několik týdnů.

Právem oslovení advokáti v této souvislosti hovořili o podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby, z nepřekažení i neoznámení trestného činu, přičemž Vesecká nyní všechny tyto skutky ve své zprávě zmiňuje.

Vyzvala Zemana k činu

„Bude věcí nového nejvyššího státního zástupce, aby využil svých oprávnění v konkrétním stadiu trestního řízení a neponechal tato podezření bez dalších kroků, padni komu padni,“ vyzvala nyní již bývalá nejvyšší státní zástupkyně svého nástupce Pavla Zemana, aby v případu dále konal.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Libor Michálek

Fakt, že Vesecká ještě 1. ledna, tedy den po svém oficiálním konci ve funkci, poslala médiím tiskovou zprávu s vyjádřením k tak závažné kauze, překvapil i samotného Zemana. Vůbec totiž neměl tušení, že Vesecká ještě nějakou zprávu v lednu vydá.

Nechtěl věc ale blíže komentovat. Na žádost, aby Právu poskytl svou reakci na tiskovou zprávu Vesecké, Zeman přes SMS uvedl: „Nejdříve si vyjasním pozadí jejího vzniku.“

Je podle něj docela možné, že byla zpráva připravena k vydání už v pátek 31. prosince, ale média ji obdržela až po Novém roce.

Zeman dále uvedl, že podle něj je důležitý nikoli počet vyjmenovaných trestných činů v rámci policejního prověřování, ale popis samotného skutku, který detektivové z protikorupční policie šetří. Právě Zeman se v pondělí při setkání s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem ujme oficiálně nové funkce.

Jeho předchůdkyně Vesecká až dosud odmítala uvést, jaká bude od ledna její pracovní budoucnost. Podle včerejších informací od důvěryhodného zdroje Práva by ale měla zatím zůstat na Nejvyšším státním zastupitelství jako řadová žalobkyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám