Hlavní obsah

Metro D, byty, školy. Vedení Prahy představilo programové prohlášení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po devíti měsících od voleb a čtyřech od složení koalice představilo vedení Prahy (koalice Spolu, Piráti a STAN) programové prohlášení. Město bude dále pracovat na výstavbě metra D či dostavbě okruhu, chce ale také postavit nové sídlo záchranky, stavět byty či zlepšit situaci ve školství, aby se příští rok neopakovaly problémy s nedostatkem kapacit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Článek

„Jsem si vědom toho, že programové prohlášení je to nejdůležitější, co Rada v prvé fázi své činnosti dělá, a je to zásadní věc, která mluví o tom, jaké máme cíle, čeho budeme dosahovat a kdo bude za co zodpovědný,“ řekl na úvod představení politického programu primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Vedení Prahy se skládá z pěti subjektů, koalice Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci), Pirátů a STAN. Její složení trvalo kvůli řadě neshod a hledání kompromisu téměř půl roku a podle Svobody je tato názorová pestrost patrná i z programového prohlášení.

„Jsme koalice, která je mnohostranná, je tam tedy celá řada rozdílných názorů, průniků a informací. Proto vyjednání programového prohlášení trvalo tak dlouho, protože musíme všechny faktory sladit dohromady. Je to věc těžké dohody. Jsem ale přesvědčen, že je to vyvážené. Každá ze stran tam našla své věci a má možnost je prosazovat,“ míní primátor.

Konec courání po magistrále? Praze dochází trpělivost s hrstkou ekologických extrémistů

Domácí

Současně ale „zodpovědně prohlásil“, že program je podle něj koalice schopna realizovat. Praha podle něj musí být bezpečná, v pohybu, udržitelná a moderní.

Podle něj bude vedení města také významně pracovat v oblasti školství, aby se příští rok neopakovala letošní situace s přijímačkami na střední školy a nedostatkem kapacit.

„Musím bohužel konstatovat, že velkou část problému vytváří to, že stále pracujeme s papírovými archy, přihlášky jsou písemné, vše to zdržuje a vytvoří to obrovský prostor několika týdnů, také vakuum, které se mediálně zvrhne. Doufám, že když se nám podaří tuto problematiku ošetřit, že budeme pracovat na úrovni třetího tisíciletí, tak tyto otázky nebudou v dalším roce hrozit tak silně, jako hrozily letos,“ uvedl Svoboda.

Rada má celkem jedenáct členů, přičemž Spolu má pět zástupců včetně primátora, Piráti čtyři a STAN dva. KDU-ČSL obsadila namísto pozic v radě místa předsedů dvou zastupitelských výborů.

Každý radní na pondělní tiskové konferenci v krátkosti představil své priority v daných oblastech.

Prvním náměstek primátora, pod nějž spadá oblast dopravy, je Zdeněk Hřib (Piráti). „Programové prohlášení, jak je postaveno, je moderní program zaměřený na rozvoj a budoucnost města. Za Piráty tam jsou zohledněny všechny klíčové priority, tedy tramvajový okruh, budeme nadále prodlužovat tratě, důraz na klimatický plán s ohledem na zvýšení energetické soběstačnosti města. Je tam důraz na revitalizaci veřejných prostranství a bytovou výstavbu,“ konstatoval Hřib.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Tunel připravovaného metra D mezi Pankrácem a Olbrachtovou

Město chce pokračovat ve výstavbě metra D, podporovat MHD, spolupracovat se státem na dostavbě okruhu či opravovat mosty. „Budeme také připravovat nová trolejbusová spojení, která nám nahradí dieslové autobusy,“ dodal náměstek.

Krásné a všestranně odolné město

Podle náměstka pro územní rozvoj Petra Hlaváčka (STAN) by Praha měla být „obytné, krásné a všestranně odolné město“.

Prioritami současného vedení metropole bude také boj s reklamním smogem, zvýšení transparentnosti při různých procesech, výstavba bytů a řešení ubytovacích kapacit či vybudování nového sídla zdravotnické záchranné služby.

„V rámci sociální oblasti jsem nepřišla dělat revoluci, ale evoluci. Podáme pomocnou ruku každému, populace nám stárne a chybí nám ubytovací kapacity. Klíčovým projektem, který bychom chtěli rozjet, je pro nás nové sídlo záchranné služby. Už je to na dobré cestě,“ uvedla odpovědná náměstkyně Alexandra Udženija (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Happening rodičů předškoláků kvůli koncepčním problémům v pražském i českém školství proběhl v dubnu

Udženija zároveň předestřela, že ročně by se v Praze mohlo stavět alespoň tisíc bytů. „Měli bychom mít sedm tisíc bytů ročně, to není zatím reálně, ale budeme se snažit, abychom se k dostali k tisícovce,“ dodala.

V oblasti kultury si odpovědný náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09) slibuje opravy památek, větší kulturní a turistické vyžití v metropoli či vybudování kulturního centra, kde by mohla být k vidění například Slovanská epopej od malíře Alfonse Muchy.

Vládnoucí koalice má v 65členném zastupitelstvu města většinu 36 hlasů.

Praha schválila vypsání tendru na dostavbu budoucího sídla kosmické agentury

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám