Hlavní obsah

Praha schválila vypsání tendru na dostavbu budoucího sídla kosmické agentury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) bude mít v Praze definitivně nové sídlo. Magistrát hlavního města Prahy ve čtvrtek 22. června schválil vypsání veřejné soutěže na dostavbu nedokončené budovy Nová Palmovka v Praze 8. Město chce podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (STAN) najít firmu do konce roku.

Foto: Miloš Ruml, ČTK

Nedostavěné Centrum Nová Palmovka v pražské Libni (snímek z 15. července 2022). Budova, kde měla sídlit radnice Prahy 8, bude dostavěna a měla by se do ní přestěhovat agentura EUSPA.

Článek

Inovace na Palmovce má na starost organizace Pražská developerská společnost (PDS). Ta už podle Hlaváčka provedla tzv. předběžné tržní konzultace. Stavba by měla být zahájena začátkem příštího roku a náklady by měly činit v předpokladu 1,9 miliardy korun bez DPH.

Zakázku zadá magistrát metodou Design & Build. Vybraná firma se kromě zpracování projektové dokumentace postará také o stavbu.

Dostavenou budovu si od města pronajme ministerstvo financí, které ji následně poskytne agentuře. Ta nyní sídlí v Janovského ulici v Holešovicích, kde je v provozu už 11 let. Do nových prostor by se měla přestěhovat v roce 2027.

Ministerstvo financí plánuje pronájem datového centra pro kosmickou agenturu EU

Věda a školy

Nové sídlo a obytná čtvrť

„Schválený záměr je důležitým krokem vpřed, a to z několika důvodů. Léta rozestavěný areál na Palmovce jednak konečně najde potřebné využití, pro hlavní město pak bude nové sídlo EUSPA znamenat nejen rozšíření aktivit této významné instituce a růst prestiže Prahy, ale i řadu dalších ekonomických příležitostí,“ okomentoval úpravy pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

V okolí nové budovy, na pozemcích vlastněných magistrátem, městskou částí a dopravním podnikem, chce město vybudovat také obytnou čtvrť.

Praha má vypsat tendr na dostavbu budoucího sídla kosmické agentury za 1,9 miliardy

Věda a školy

Opoziční zastupitel Pavel Zelenka (Praha Sobě) dostavbu budovy nepovažuje za úspěch. „Je to úplně flagrantní příklad toho, jak se projekty ve městě nemají dělat,“ řekl v diskuzi. „Jsem za to rád, nic lepšího teď nemůžeme dělat, ale je potřeba pojmenovat situaci,“ dodal.

Původně mělo být z budovy na Palmovce vlastněné Prahou 8 sídlo radnice a obchodní centrum nebo kanceláře. Stavba s více než miliardovými náklady započala v roce 2014, o rok později však byla přerušena a dosud nebyla obnovena.

  • V červnu 2015 byly stavební práce v rámci projektu pozastaveny z důvodu soudních sporů mezi investorem, společností Centrum Palmovka zřízenou MČ Praha, a zhotovitelem, společností Metrostav Alfa (Metrostav Development). Předmětem sporů bylo neuhrazení dlužné částky zhotoviteli za provedené práce a určení vlastnického práva k pozemku a budově.

V roce 2021 převzal budovu od Prahy 8 magistrát. Upustil od původní myšlenky umístit do budovy nové sídlo záchranářů a přistoupil na stavbu centra kosmické agentury. Magistrát v nedávné tiskové zprávě připomněl, že loni byla uzavřena smlouva o budoucí nájemní smlouvě na využití Centra Nová Palmovka pro EUSPA mezi hlavním městem a ministerstvem financí s tím, že nájemní vztah bude trvat 25 let.

Samotná agentura sdružuje mj. řízení provozu kosmických programů EU a poskytuje služby evropské družicové navigace.

Krátkodobá kosmická mise by ČR stála až 1,5 miliardy korun, sdělilo ministerstvo dopravy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám