Hlavní obsah

Babiš: Prodej piva z hospody domů od zítřka povolíme

Právo, Novinky, Martin Procházka, Bohumír Žídek, Klára Beranová

Pivo domů budou restaurace moci prodávat pravděpodobně už od čtvrtka. Právu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO), podle něhož se pondělní nařízení vlády změní.

Foto: Pool, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Úmyslem vlády rozhodně nebylo zakázat prodej piva s sebou, když si ho lidé chtějí vypít doma,“ řekl Právu Babiš. Cílem podle něho je, aby se na veřejných místech, například na vánočních trzích, neshlukovaly davy lidí a nepopíjely.

„Proto je zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. U výdejových okýnek restaurací bude možné si pivo odnést ve džbánku nebo PET lahvi s sebou. Takto jednoznačně upravíme usnesení vlády,” dodal premiér.

V novém aktuálním znění vládního usnesení se píše, že se zakazuje „prodej alkoholických nápojů v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko)“.

Pivo v PET lahvi si domů vzít nesmíte, říká ministerstvo. Diskriminace hospod, reaguje právník

Ekonomika

Ministerstvo zdravotnictví již dříve na dotaz Novinek odmítlo interpretaci, že zákaz neplatí pro prodej uzavřených PET lahví či plechovek, které si člověk odnese s sebou. „V uvedeném případě skutečně platí, že alkoholické nápoje nelze prodávat, a to bez ohledu na to, v jaké jsou nádobě,“ sdělila Novinkám mluvčí resortu Barbora Peterová.

Advokát Jakub Backa z advokátní kanceláře Lechovský & Backa ve vyjádření pro Novinky toto nařízení označil za diskriminační ve chvíli, kdy si zákazník pivo s sebou v hospodě koupit nesmí, ale hned ve vedlejší večerce nebo supermarketu mu v tom nic nebrání.

Zvláštní je taková situace i podle šéfa vládních sociálních demokratů a ministra vnitra Jana Hamáčka. „Stálo by za to to upřesnit, takto to ale rozhodně myšleno nebylo. Pokud si lidé koupí pivo do PET lahve a odnesou si ho domů, tak to z epidemiologického hlediska problém z mého pohledu není,” uvedl před středečním jednáním Sněmovny Hamáček.

Reklama

Související články

Přehledně: Co se od středy mění

Od středy se zpřísní koronavirová opatření, a to navzdory protiepidemickému systému PES. Ten sice zůstane v lepším stupni tři, i přesto ale dojde k omezení...

Výběr článků

Načítám