Hlavní obsah

Magistrátem hýbe údajné vynesení informací o taktice Prahy v soudním sporu protistraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražským magistrátem v těchto dnech hýbe nový spor ohledně údajného vyzrazení taktiky hlavního města protistraně v probíhajícím soudním řízení. Ředitel majetkového odboru Jan Rak z toho viní Petra Beneše, který je poradcem radního pro majetek Adama Zábranského (oba Piráti). Rak to napsal v interním dopise šéfovi magistrátu. Novinky mají dopis k dispozici.

Foto: Richard Mundl, ČTK

Sídlo Magistrátu hlavního města Prahy

Článek

Zábranský se za svého poradce postavil a věc považuje za „divadlo“, Beneš pak zvažuje žalobu na ochranu jména, podle něj jde o snahu jej zdiskreditovat.

Soudní spor se týká pozemků ve vlastnictví firmy Vinci Construction, na kterých stojí budova městské části Prahy 8. Firma žádá po Praze, aby jí za pronájem pozemku platila.

Poté, co metropole u prvoinstančního soudu nedávno prohrála, radní pro majetek Zábranský svolal 17. dubna schůzku v úzkém kruhu lidí majících s kauzou co do činění.

Podle informací Novinek se jí účastnili advokáti hájící Prahu, zástupci magistrátního odboru hospodaření s majetkem (HOM), včetně ředitele Raka, a Zábranský s Benešem. Na schůzce se měl údajně probírat další postup a příprava na odvolání.

Rak ovšem tvrdí, že ho zanedlouho po schůzce konfrontovala zastupitelka Prahy Radmila Kleslová (ANO) a parafrázovala mu věci, o kterých se na interní schůzce diskutovalo a o kterých neměla vědět. V dopise z 22. dubna to Rak sdělil řediteli magistrátu Martinu Kubelkovi.

Kleslová přitom vedle funkce zastupitelky hl. m. Prahy, zastupitelky Prahy 10 a tamní předsedkyně kontrolního výboru působí také jako právní zástupkyně Vinci Construction, která se s Prahou soudí.

Beneš s Kleslovou jsou členy magistrátního výboru pro majetek a společně sedí i v zastupitelstvu Prahy 10. Jsou tedy často v kontaktu.

Partner náměstkyně primátora to s pražským magistrátem nevzdal. Bude radit o kancelář vedle

Domácí

„Z diskuse jsem pochopil, že tyto informace byly sděleny Petrem Benešem, poradcem radního Adama Zábranského,“ stojí v dopise, který mají Novinky k dispozici. Na věc v tomto týdnu jako první upozornil server Neovlivní.cz.

V závěru dopisu Rak píše, že Beneš zneužil interně získané údaje. „Informoval protistranu soudního sporu o taktice obrany Hlavního města Prahy (HMP), čímž porušil nejen povinnost mlčenlivosti a etický kodex, ale zejména protistranu zvýhodnil a zároveň jednal v jednoznačném rozporu s oprávněnými zájmy HMP v uvedeném soudním řízení, neboť vyzrazením interních informací o taktice protistraně a interního názoru na celou věc vystavil HMP situaci, kdy by jeho pozice v soudním řízení mohla být oslabena.“

Beneš prý měl navíc po schůzce kontaktovat zástupce Společné advokátní kanceláře Balcar, Veselý, Besser, Bělina, která metropoli ve sporu zastupuje, s doplňujícími dotazy.

„Mohu potvrdit, že na schůzce se probíraly skutečnosti týkající se dalšího možného vývoje soudního sporu, ve kterém naše kancelář zastupuje HMP, a našeho interního názoru na předmět sporu a jeho řešení. Rovněž mohu potvrdit, že po schůzce nás kontaktoval pan Beneš s doplňujícími dotazy k jednomu z tvrzení žalobce, kdy ho zajímala naše protiargumentace k tomuto tvrzení,“ sdělila Novinkám stroze advokátka Karolina Besser Zelenková s tím, že nad rámec uvedeného je vázána mlčenlivostí.

Beneš vše odmítá a zvažuje žalobu

Rakovo tvrzení Beneš pro Novinky striktně odmítl a zvažuje žalobu za poškození dobrého jména.

„Žádné tajné informace jsem nikomu nevyzradil a rezignaci nezvažuji. Snažím se totiž denně odvádět maximálně dobrou práci pro Prahu. Co ale v tuto chvíli opravdu zvažuji, je podání žaloby za poškození dobrého jména,“ sdělil redakci Beneš, který zároveň dodal, že ho těší, že je zájem o jeho práci.

„Evidentně jsem někomu šlápl na kuří oko. Pracuji na tom, aby s penězi Pražanů bylo nakládáno hospodárně. Vypadá to na cílený útok, který se mě snaží zdiskreditovat,“ dodal.

Beneš vešel do povědomí širší veřejnosti především vloni v červenci, kdy média psala o tom, že jej zaměstnala jako svého poradce jeho partnerka a náměstkyně pražského primátora pro oblast životního prostředí Jana Komrsková (Piráti).

Po několikadenní kritice, která přišla i od spolustraníků, Beneš v týmu Komrskové, která taktéž působí v zastupitelstvu Prahy 10, skončil.

V září se pak ale přesunul jen o kancelář vedle, na pozici poradce Zábranského, taktéž pirátského člena Rady. Pod něj spadá oblast majetku, tedy i problematika zmíněného soudního sporu.

Nemohl říct nic, co by Prahu poškodilo, hájí Beneše radní

„Přijde mi to celé jako velké divadlo. Petr Beneš se baví s Radmilou Kleslovou častěji, protože s ní sedí v zastupitelstvu Prahy 10, takže je logické, že se s ní baví. Zároveň se Kleslová neustále, skoro na každém majetkovém výboru, ptá na tuto věc a kritizuje Prahu za postup v této problematice,“ hájí Beneše Zábranský.

„Možná jí k tomu nějaké věci řekl, nevím, nebyl jsem u toho, ale jsem zároveň přesvědčen, že jí nemohl říct cokoliv, co by mohlo Prahu poškodit. Nezazněla tam nějaká supertajná, strategická informace, kterou by se nemohla dozvědět druhá strana. A to, jak budeme argumentovat při odvolání, oni budou vědět, protože to dostanou, uvidí to ve spisu. Nemůže nás to nějak poškodit,“ míní Zábranský, který naopak spíše kritizoval Kleslovou za údajný střet zájmů.

„Je to jediné, co mi přijde na té věci bizarní a z mého pohledu problémové. Je dost zvláštní, že zastupitelka Prahy zastupuje ve sporu s Prahou protistranu,“ dodal.

Zábranský se pak pozastavil i nad tím, že mu úřad doposud neposkytl i přes vyžádání zmíněný dopis, v němž je „očerňováno dobré jméno Pirátů“, jeho osoby a jeho poradce Beneše s odůvodněním, že se prý ředitel Rak označil za whistleblowera.

„Považuji to za absurdní,“ dodal pirátský radní s tím, že doposud tedy neví, v čem přesně obvinění spočívá.

Kleslová: Žádné informace jsem neobdržela

Novinky požádaly o reakci a vyjádření ke kauze i jejímu střetu zájmů Kleslovou.

„Zásadně odmítám všechna tvrzení pana Raka ohledně údajného obdržení taktických informací. Považuji tato obvinění za naprosto absurdní a bez jakéhokoliv důkazu. Chci zdůraznit, že jsem neobdržela žádné informace od pana Beneše ani nikoho jiného,“ ohradila se Kleslová.

Všechny její kroky v roli zastupitelky jsou dle jejích slov transparentní i v souladu s etickými předpisy a zákony.

„Mé právní zastupování společnosti Vinci ve věci směny pozemků, které provádím již sedm let, bylo řádně oznámeno a je veřejně známo. Na výboru pro správu majetku jsem transparentně nahlásila potenciální střet zájmů, aby bylo možné předejít jakýmkoliv nedorozuměním nebo spekulacím týkajícím se mé osoby a mé práce,“ dodala ke střetu zájmů zastupitelka a advokátka.

Zástupci magistrátní koalice chtějí věc řešit v pondělí.

Válka o předzahrádky v historickém centru Prahy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám