Hlavní obsah

Lůžka na JIP se plní neočkovanými

Omezování plánovaných operací, obsazená lůžka na oddělení intenzivní péče, nedostatek ošetřujícího personálu, nutná pomoc armády. Rostoucí počet nakažených covidem-19 už pocítila většina nemocnic v Česku.

Článek

Současná situace dělá vrásky i personálu ostravské fakultní nemocnice. Aktuálně je zde hospitalizováno 118 lidí s rizikovým průběhem covidu.

Intenzivní péči vyžaduje 20 pacientů, z nichž 15 není očkovaných. „Co se týče pacientů v nejhorším stavu, tedy těch, kteří jsou napojeni na plicní ventilaci, těch máme k dnešnímu dni jedenáct a není mezi nimi ani jeden očkovaný,“ řekla v pátek Právu Petra Petlachová, mluvčí nemocnice.

Nemají třetí dávku

Na standardních lůžkách je ve FN Ostrava zhruba třetina pacientů, kteří očkovaní jsou. „Je třeba ale říct, že polovina z nich už je po termínu, kdy si měli přijít pro třetí, posilující dávku, pro kterou si ale nezašli,“ dodala mluvčí.

Jak sdělil lékař Petr Širůček z kliniky infekčního lékařství ostravské fakultní nemocnice, na očekávaný přírůstek dalších pacientů je nemocnice připravena, protože počet hospitalizovaných zatím zdaleka nedosahuje čísel z vrcholu předchozí vlny pandemie, ale situace se může za pár týdnů změnit.

V případě přehlcení nemocnic neočkovaní musí opustit JIP, navrhuje rakouský starosta

Koronavirus

„Čekali jsme, že ten průběh bude daleko mírnější, ale bohužel to aktuálně vidíme tak, že třetí dávka očkování bude nutnost,“ informoval lékař, který zároveň potvrdil, že neočkovaní lidé mají v drtivé většině těžší průběh nákazy než lidé s vakcínou.

„Bohužel jsou stále mezi námi lidé, kteří to budou odmítat, a přesvědčí je možná až hospitalizace vlastní osoby na jednotce intenzivní péče. Některé možná ani to ne,“ dodal. Od pondělí nemocnice omezila plánované operační výkony o 20 procent.

Únava zdravotníků

Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) situaci zatím zvládá. „Máme 103 pacientů s covidem, z nichž 27 leží na JIP. Kolik je z nich neočkovaných, v této chvíli nevím. Tato čísla dostávám s několikadenním zpožděním. V průměru je to zhruba čtyřicet procent. Kapacita těchto oddělení je zatím dostatečná. Jsme navíc schopni lůžka na covidových odděleních přidávat,“ řekl Právu včera mluvčí FNOL Adam Fritscher s tím, že v loňském roce bylo v nemocnici naráz nanejvýš 166 pacientů s covidem.

Na zdravotnících je však po­dle něj už znát velká únava. „Trvá to dlouho. Morální a fyzická opotřebovanost lidí je obrovská. Zvládají to bez konfliktů, ale s vypětím všech sil,“ zdůraznil. Nemocnice, jak dále informoval, omezuje i výkony, a to napříč všemi odděleními.

V Nemocnici Šumperk leží momentálně 43 covid pozitivních pacientů, z toho 10 jich je na ARO, jehož kapacita je 12 míst. Neočkovaných je z nich asi třicet procent.

Nakažení covidem mohou zaplnit pětinu JIP, k panice není důvod, říká šéf lůžkové péče

Koronavirus

„Vytváříme další dvě jednotky tak, abychom příjem dalších pacientů s covidem zvládli,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Hana Hanke a také ona podotkla, že personál je psychicky i fyzicky extrémně unavený.

„Bojujeme také s nemocností vlastního zdravotnického, lékařského i ošetřovatelského personálu. Aktuálně nám v provozu chybí asi 150 lidí,“ konstatovala mluvčí s tím, že i oni odkládají plánované operace.

Nástup vojáků do 39 nemocnic

Armáda od včerejšího dne slouží celkem ve 24 nemocničních a sociálních zařízeních, která se potýkají s nedostatkem personálu kvůli pandemii. Nasadila více než 100 vojáků. V pondělí začne pomáhat v 15 dalších zařízeních, sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Vojáci nastoupili třeba do nemocnic v Prostějově, Vsetíně, Valašském Meziříčí nebo v Přerově. Od pondělí začnou pomáhat ve Znojmě, Javorníku, Pardubicích, Bohumíně, Kutné Hoře, Třinci, Sušici nebo v Uherském Hradišti.

Celkem 128 pacientů s covidem-19 je aktuálně hospitalizováno v nemocnicích Prostějov, Přerov, Šternberk. „Z nich je jich 19 ve vážném stavu, z toho 15 na umělé plicní ventilaci,“ uvedl mluvčí společnosti AGEL Středomoravská nemocniční (SMN) Adam Knesl s tím, že dalších devět pacientů s covidem, z toho jeden na JIP, leží v Jesenické nemocnici.

Srovnání: Pacientů s covidem je v nemocnicích proti loňsku jen čtvrtina

Koronavirus

„Neočkovaní pacienti tvoří dvě třetiny všech pacientů na standardních lůžkách v našich nemocnicích. Co se týče lůžek intenzivní péče, počet neočkovaných tvoří přibližně čtyři pětiny pacientů. Naočkovaný na JIP je tedy každý pátý až šestý pacient,“ dodal mluvčí. Také v Plzeňském kraji se epidemická situace zhoršuje. Domažlická, Sušická i Stodská nemocnice proto požádaly o pomoc armádu. Posily přijedou už zítra. Včera ráno leželo v nemocnicích kraje 218 pacientů s koronavirem. Nejvíce hospitalizovaných je v plzeňské fakultní nemocnici, a to 116. Sedmadvacet jich leží na JIP.

„Všichni jsou ve vážném stavu. Jednadvacet z nich je ne­očkovaných,“ sdělila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS) doplnila, že lůžka intenzivní péče se rychle plní. Až jich bude nedostatek, stane se Domažlická nemocnice čistě covidovou, jako už na jaře.

„Nejvíce covidových pacientů máme v kolínské nemocnici, ale tam zatím funguje vše bez omezení,“ řekl středočeský krajský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS). Ve středočeských nemocnicích bylo včera 255 pacientů s covidem. Z toho bylo 159 neočkovaných. „Na jednotkách intenzivní péče je 37 lidí, z nich je neočkovaných 75 až 80 procent,“ řekl Právu Pavlík.

V mladoboleslavské nemocnici bylo v pátek 27 lidí s covidem. Z toho ve vážném stavu bylo šest pacientů. „Momentálně je z lidí na ARO nebo JIP jen jeden očkovaný. Očkovaní jsou většinou starší ročníky. Ve vážném stavu bývají kvůli dalším nemocem a jiným komplikacím,“ potvrdila Právu mluvčí nemocnice Hana Kopalová. V příbramské nemocnici bylo v pátek dopoledne hospitalizováno 45 pacientů, z toho tři na JIP. Z nich měl očkování jeden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám