Hlavní obsah

V případě přehlcení nemocnic neočkovaní musí opustit JIP, navrhuje rakouský starosta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Pokud budou nemocnice zahlcené nakaženými pacienty a lékaři budou muset přistoupit k triage (třídění pacientů), neočkovaní by měli okamžitě opustit lůžka na jednotkách intenzivní péče. Uvedl to Hans Stefan Hintner (ÖVP), starosta města Mödling v Dolním Rakousku. Jeho slova rozpoutala na sociálních sítích bitvu mezi odpůrci a příznivci očkování. Ostré reakce si vysloužil také od politických oponentů, píše server deníku Krone.

Foto: Facebook

Hans Stefan Hintner

Článek

„Kdyby mělo dojít k třídění pacientů, neočkovaní musí opustit JIP!“ uvedl Hintner. Politika ÖVP ostře kritizoval například Udo Landbauer, zemský předseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ). „To je šílené, co je v dnešní době možné. Hintner veřejně vyzývá k odmítnutí léčby nemocných, jejich umístění na ulici a ponechání vlastnímu osudu. To je nelidské,“ říká Landbauer.

Rakousko chystá pro neočkované tvrdé postihy

Koronavirus

Hintner si ale za svými slovy stojí: „Nelidští jsou ti, kteří se nenechají očkovat a ohrožují náš společenský život. Naše nemocnice se dostávají na hranici možného, a to je třeba řešit.“

Lidé v Rakousku potřebují do práce potvrzení o bezinfekčnosti

Koronavirus

Rakousko za uplynulý den registruje dalších 6102 případů nákazy koronavirem. Je to nejvyšší denní přírůstek bezmála za poslední rok. Vyšší počet nakažených za den - přes 6500 - rakouské úřady naposledy zaznamenaly loni 21. listopadu. Tehdy země čelila druhé vlně pandemie. V nemocnicích je 1406 lidí, z nichž je 273 na jednotkách intenzivní péče.

Od pondělí budou muset zaměstnanci, kteří v práci přicházejí do styku s jinými lidmi, předkládat potvrzení, že jsou očkovaní, covid-19 prodělali, nebo mají negativní test. Vzhledem k současnému nepříznivému vývoji epidemické situace se zřejmě už od poloviny listopadu toto pravidlo zpřísní a pro vstup do zaměstnání se přestanou uznávat antigenní testy.

Anketa

Souhlasíte s nápadem rakouského starosty, aby neočkovaní v případě zahlcení nemocnic museli opustit JIP?
Ano
43,7 %
Ne
56,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13560 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám