Hlavní obsah

Srovnání: Pacientů s covidem je v nemocnicích proti loňsku jen čtvrtina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když počty koronavirem nově nakažených lidí stále strmě rostou, situace v nemocnicích zatím tak dramatická není. Ze 9902 nakažených bylo k úterku hospitalizováno 2058 pacientů s covidem, z toho 288 v těžkém stavu, přičemž loni touto dobou leželo v nemocnicích kolem osmi tisíc lidí, z toho v těžkém stavu 1200.

Článek

Tehdy ve všední dny přibývalo 11 až 15 tisíc nakažených a denně umíralo okolo 250 lidí, nyní umírají s covidem denně přes dvě desítky nakažených, tedy desetkrát méně.

Koronavirus je podle odborníků sezonní onemocnění a očekávalo se, že na podzim začne epidemie sílit. Nečekaně strmý růst případů je podle nich zapříčiněn nízkou proočkovaností společnosti.

„Myslím, že jsme efekt očkování spíš podcenili. Pokud bychom měli třeba o dvacet procent očkovaných víc, a vidíme v Evropě, že není takový problém toho dosáhnout, tak by byla situace mnohem lepší,“ řekl Právu virolog Jiří Černý z České zemědělské univerzity v Praze.

„Samozřejmě očkování není samospasitelné,“ doplnil.

Očkovaných v nemocnicích přibývá

Domácí

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek v úterý odhadl, že by denní počty nově pozitivních mohly překročit 9000. Což se také stalo, číslo zveřejněné ve středu dosáhlo na 9902.

Za důležitější však označuje stav v nemocnicích. Předpokládá, že tam mohou počty pacientů s covidem narůst ke třem tisícům, na JIP se mohou zdvojnásobit. To jsou čísla, která by měly české nemocnice zvládnout.

„Z nově hospitalizovaných lidí na JIP bylo za pondělí 67 procent neočkovaných,“ řekl Dušek Radiožurnálu. Podotkl, že na JIP končí i lidé kolem 45 let. K rostoucím číslům upřesnil, že po víkendu se vždy počty hospitalizovaných více navyšují. Přes víkend lidé často hospitalizaci odkládají.

Babiš: Zpřísnění opatření už neplánujeme

Domácí

Už nejde jen o mládež

Už neplatí, že by se covid šířil jen mezi mladými. Zasahuje většinově dospělou populaci.

„Vidíme nárůsty u dospělé populace 30 až 50 let a je to většinově u neočkovaných, kde to může být zkresleno tím, že očkovaní se testují méně často než neočkovaní,“ uvedl Dušek. Nově jsou nárůsty i v kategorii u lidí starších 65 let.

Očkujte se, dostanete 500 korun na vitamíny, láká nevakcinované seniory VZP

Domácí

Hlavně seniorům a rizikovým pacientům je proto doporučena posilující dávka. Dosud na ni přišlo 259 392 osob, z toho v úterý přes 22 tisíc. Zvyšující se zájem zaznamenávají i praktičtí lékaři. Fronty zájemců stojí i před centry bez registrace.

Dejte mi vakcínu. Praktikům teď volají i lidé, kteří dosud očkování odmítali

Domácí

V úterý dostalo vakcínu 35 730 lidí, skoro třetina jsou zájemci o první dávku. Plně očkováno je v ČR asi 6,1 milionu lidí. Nejhorší situace je nadále v Olomouckém kraji, následuje Moravskoslezský, Jihomoravský a Jihočeský kraj. Nejnižší přírůstky nově nakažených jsou na Karlovarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám