Hlavní obsah

Lovu zdar. Policisté vyrazili na kontrolu mysliveckých honů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontrola dokladů, prohlídka pušky a nakonec dechová zkouška. Policisté v sobotu ráno vyrazili na kontrolní akce na myslivecké hony téměř ve všech okresech Moravskoslezského kraje. Ušetřeni nezůstali ani myslivci z Brušperku u Ostravy, kteří letos slaví stoleté výročí. „Všechno v naprostém pořádku, jako vždy,“ usmíval se předseda spolku Radim Holaň.

Policie na kontrole mysliveckého honu v BrušperkuVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Kontroly mysliveckých honů jsou pro policisty pravidelnou rutinou, jen v Moravskoslezském kraji jich od počátku listopadu provedli více než dvě desítky.

„Potěšující zprávou je, že jsme letos ještě nezjistili žádné pochybení na úseku zbraní a všechny dechové zkoušky byly s negativním výsledkem,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

První kontroly honů policisté provedli už před dvěma týdny, a to namátkově jak na Ostravsku, tak i v odlehlých koutech kraje. „Dnes se jedná o třetí kontrolní sérii. Další kontroly budou pokračovat i v následujících víkendech po celou sezonu,“ dodala mluvčí.

Jako ve středověku. Ministr Výborný chce opět povolit lov lukem

Domácí

V Brušperku jde o poměrně malou honitbu, zdejší myslivecké sdružení má zhruba dvacet členů, kteří dvakrát během sezony vyrážejí na lov převážně malé zvěře, jako jsou zajíci nebo bažanti. Ke kontrole policie přistoupila těsně před tím, než se myslivci připravili na tradiční nástup.

Jak sdělil předseda mysliveckého spolku Radim Holaň, lovci s kontrolami ze strany policie nemají vůbec žádný problém, protože bezpečnost by měla být na prvním místě. Že by si například někdo dovolil přijít na hon opilý, je podle něj naprosto nemyslitelné. „Dříve to byl takový nešvar, ale dnes už si to nikdo nedovolí, je to zakázané,“ řekl Holaň.

Kontroly na mysliveckých honech provádí speciální odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál. Ten má pod sebou nejen kontroly honů, ale celou řadu dalších činností, například vydává zbrojní průkazy, zbrojní licence, muniční licence a evropské zbrojní pasy, povoluje přepravu zbraní, střeliva a munice. Registruje zbraně a vydává povolení k nabývání, držení nebo nošení zbraní, rovněž k provozování střelnic či k vystavování zbraní a střeliva. Policisté také vyrážejí na kontroly na sportovní střelecké soutěže nebo na kulturní či společenské akce, kde je na programu střelba, včetně rekonstrukcí historických bitev.

Po zákazu olověných broků zmizely z obchodů ty ocelové. Lovci mají smůlu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám