Hlavní obsah

Jako ve středověku. Ministr Výborný chce opět povolit lov lukem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslivci už brzy budou moci zavzpomínat na to, jak se asi žilo ve středověku. Alespoň při lovu některých druhů zvěře. Ministerstvo zemědělství vedené Markem Výborným (KDU-ČSL) totiž chce povolit opět luk, který je v Česku od roku 2013 při lovech zakázaný. Podle kritiků to ale způsobí zvířatům větší stres a utrpení než usmrcení puškou.

Foto: Profimedia.cz

Lov lukem je možný například ve Spojených státech.

Článek

„Toto téma v posledních letech vzbuzovalo určité vášně, nicméně na základě faktů lze konstatovat, že lov lukem pro zvěř nepředstavuje vyšší riziko utrpení,“ odůvodnilo ministerstvo svůj návrh v novele zákona o myslivosti, kterou poslalo do připomínkového řízení.

Nápadnost luku pak podle úřadu do určité míry vylučuje jeho použití při pytlačení. Nelze tudíž prý očekávat, že povolením lovu lukem dojde k nárůstu pytláctví.

Myslivecká stráž bude moci od osob, které se s touto zbraní budou nacházet v honitbě, požadovat předložení dokladu o složení zkoušky z lovu lukem a zkontrolovat označení šípů, případně luk odejmout.

Do Lán vozí německá i africká firma lovce za zábavou

Domácí

Lov lukem v honitbě je však dán pouze jako možnost, jelikož je na uvážení uživatele honitby, zda tento způsob lovu konkrétní osobě umožní, upřesnilo ministerstvo.

Trpící zvěř

Proti změně protestuje například organizace OBRAZ – Obránci zvířat. „Lov lukem je vůči zvířeti velice nešetrná metoda, a to hlavně z toho důvodu, že je velice obtížné trefit ho tak, aby došlo k jeho rychlému úmrtí,“ řekl za organizaci Právu Pavel Buršík.

„Naopak je dost velká možnost, že zvíře bude jen postřeleno a uteče. Pak buď bude nějakou dobu velmi bolestivě umírat, nebo si s sebou to zranění povleče dál,“ doplnil.

Pozor na myslivce! V Klánovickém lese v Praze střílejí kance

Domácí

Podle ministerstva ovšem z vědeckých studií vyplývá, že lov lukem je stejně efektivní jako s palnou zbraní a zvěř po zásahu zhasíná v podobných vzdálenostech jako při zásahu kulkou. „Při správném umístění zásahu se hrotem šípu vytvoří řezný kanál, který přeruší krevní řečiště, v důsledku čehož dojde k rychlé ztrátě krve, poklesu tlaku, ztrátě vědomí. Z tohoto pohledu je taková rána pro zvěř méně stresující, jelikož nedochází z hydrodynamickému účinku vlivem nárazu střely,“ míní ministerstvo.

S tím Buršík nesouhlasí. „Při lovu lukem je nutné se na rozdíl od klasického lovu palnou zbraní ke zvířeti připlížit na mnohem menší vzdálenost a potom se perfektně trefit. Ideálně do hrudní části zvířete, tam zasáhnout tepny nebo životně důležité orgány. A to tak, aby lovec nebyl spatřen,“ řekl.

„Přijde nám to velice naivní. Ministerstvo jako by předpokládalo, že všichni lovci s lukem budou Vilémové Tellové,“ dodal.

Není to jediná změna, kterou v novele ministerstvo chystá. V souvislosti s přemnoženými divokými prasaty, některými druhy jelenů a podobně chce umožnit i další doposud zakázané způsoby lovu. Například navrhlo zrušit zákaz používání noktovizorů pro noční vidění. Dále by rozšířilo možnost lovu všech věkových kategorií prasat divokých a veškeré spárkaté zvěře na společném lovu.

Novela ještě musí projít připomínkovým řízením, pak ji musí schválit vláda a parlament. Její valná část by měla začít platit v roce 2025.

Ocel místo olova. Myslivci mění střelivo

Domácí

Zákaz olova na mokřadech platí, myslivci se zlobí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám