Hlavní obsah

Lídři bývalé koalice se dohodli na nové vládě

Právo, Novinky, ČTK, trj, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyjednavači ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU dospěli ve čtvrtek nad ránem po více než sedmihodinovém jednání k dohodě o nové většinové vládě. Nemá jít o klasickou koalici, ale o volnější spolupráci, jak žádala ČSSD. Menší strany na druhou stranu prosadily tzv. protikomunistickou pojistku, která má zaručit, že se ČSSD ve Sněmovně při klíčových hlasováních nespojí s komunisty.

Článek

Rozdělení resortů ale lídři odmítli sdělit, dokud dohodu neprojednají grémia stran. Grosse měl v čele vlády podle dřívějších informací nahradit Jan Kohout (ČSSD), dosavadní velvyslanec země při EU. Dnes to ale vyjednávači nechtěli potvrdit.

Šéf poslanců ČSSD Michal Kraus řekl, že strany vytvářejí podmínky k tomu, aby to byl kandidát ČSSD. Také místopředseda KDU-ČSL Milan Šimonovský řekl, že je na sociální demokracii, aby navrhla premiéra.

V novém týmu se už podle informací Práva nemá objevit lidovecký ministr zahraničí Cyril Svoboda. Šimonovský potvrdil, že "takové úvahy jsou" s tím, že o tento resort projevili zájem koaliční partneři. Šimonovský i jeho stranický kolega, ministr životního prostředí Libor Ambrozek by údajně měli v čele svých úřadů zůstat.

Náhradou za Černínský palác by lidovci mohli dostat ministerstvo průmyslu a obchodu, které by vedl Jaromír Drábek. Šimonovský řekl, že to nepotvrzuje ani nevyvrací.

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, o kterém se v minulosti také spekulovalo jako o Grossově nástupci v premiérském křesle, na dotaz , zda nebude premiérem on, odpověděl, že "nejsou na místě překvapení". "To je věc, která není na pořadu dne," uvedl.

Právu se podařilo z dobře informovaných zdrojů zjistit obsazení míst v nové vládě. Viz. tabulka.

Neoficiální složení nové vlády
premiérJan Kohout (ČSSD)
místopředseda pro ekonomikuMilan Urban (ČSSD)
místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcíZdeněk Škromach (ČSSD)
místopředseda vlády a ministr spravedlnostiPavel Němec (US-DEU)
ministr dopravyMilan Šimonovský (KDU-ČSL) nebo Pavel Švagr
ministr průmyslu a obchoduJaromír Drábek
ministr vnitraFrantišek Bublan
ministr zdravotnictvíJiří Schlanger
ministr zemědělstvíLibor Ambrozek (KDU-ČSL)
ministr obranyKarel Kühnl (US-DEU)
ministr pro místní rozvojJiří Paroubek (ČSSD)
ministr životního prostředíRadko Martínek (ČSSD)
ministr kulturyPavel Dostál (ČSSD)
ministryně školstvíPetra Buzková (ČSSD)
ministr zahraničíHynek Kmoníček
ministr financíBohuslav Sobotka (ČSSD)

Ještě dnes za prezidentem

Antikomunistická pojistka spočívá podle Šimonovského v tom, že poslanecké kluby vládních stran spolu budou spolupracovat a budou se moci připojovat k návrhům ostatních parlamentních stran jen po vzájemné dohodě.

"Chtěl bych oznámit, že jsme připravili základní body dohody o spolupráci tří stran na vytvoření většinové proevropské demokratické vlády," řekl po jednání premiér a šéf ČSSD Stanislav Gross.

Ve čtvrtek s tímto návrhem chce seznámit prezidenta Václava Klause. "Jestliže budou grémii odsouhlaseny, tak bude takováto dohoda uzavřena. Takže časová ambice je v nejbližších dnech," dodal Gross.

Podle šéfa lidovců Miroslava Kalouska základní body dohody zcela jistě skýtají nejenom naděje, ale i jistotu, že nepochybně půjde o fungující vládu až do konce řádného volebního období.

"Prosím, abyste nás pochopili, že vzhledem k tomu, že jak poměry ve vládě, tak jednotlivé personální obsazení budeme ve čtvrtek představovat svým grémiím, které jsou kompetentní k rozhodnutí o personálním obsazení ve vládě, že nejprve seznámíme je a teprve poté příslušná jména zveřejníme," řekl Kalousek s tím, že to bude ve čtvrtek odpoledne či večer.

"Chtěl bych říci, že přestože jednání byla časově náročná, byla maximálně věcná a korektní ze všech zúčastněných stran," řekl předseda US-DEU Pavel Němec.

Svoboda z jednání odjel

Podle neoficiálních informací mají obě menší strany obsadit po třech křeslech, zbylých 11 členů vlády včetně premiéra obsadí sociální demokracie.

Původně se uvažovalo o tom, že kabinet bude mít jen 15 křesel, podle dohody má mít zřejmě 17 míst, tedy jen o jedno méně než nynější Grossova vláda.

Svoboda během nočního jednání Strakovu akademii opustil, podle účastníků schůzky ho bolela hlava.

Kohout ve středu řekl, že mezi kandidáty na šéfa diplomacie je i bývalý eurokomisař Pavel Telička. Ten však případnou nabídku nemíní přijmout. Dříve se spekulovalo i o velvyslanci při OSN Hynkovi Kmoníčkovi.

Opozice nespokojena

"Je to odmítnutí předčasných voleb. Uvidíme, zda nově slepená koalice získá 101 poslanců pro vyslovení důvěry. My nebudeme vyhledávat a aktivně hledat nespokojence. Období nestability nekončí," řekl ve čtvrtek ráno ČRo Radiožurnálu předseda poslaneckého klubu OSD Vlastimil Tlustý.

Případná koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU podle komunistů neznamená změnu vládnutí a jejich podporu mít nebude. "Budeme ji do konce volebního období testovat jednotlivými zákony," řekl Právu místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Reklama

Související články

Jednání o nové vládě bude pokračovat zítra

Průběh jednání o nové vládě mezi ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, která začala v úterý ráno, se zkomplikoval kvůli rozporu mezi sociálními demokraty a lidovci. Po 3,5...

ČSSD chce pro partnery méně vládních křesel

ČSSD navrhuje, aby nová vláda měla 15 členů, tedy o tři méně než nynější. Sociální demokraté by v ní obsadili křeslo premiéra a dalších deset křesel, menší...

Topolánek pro duhovou koalici

Předseda ODS Mirek Topolánek se chystá nabídnout ústupek své strany, který má umožnit vyřešení vládní krize. Občanští demokraté podle jeho plánu podpoří...

Výběr článků

Načítám