Hlavní obsah

Jednání o nové vládě bude pokračovat zítra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průběh jednání o nové vládě mezi ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, která začala v úterý ráno, se zkomplikoval kvůli rozporu mezi sociálními demokraty a lidovci. Po 3,5 hodinách bylo jednání bez výsledku přerušeno s tím, že pokračovat bude ve středu.

Článek

ČSSD partnerům navrhuje, aby nová vláda měla 15 členů, tedy o tři méně než nynější. Sociální demokraté by v ní obsadili křeslo premiéra a dalších deset křesel, menší strany dohromady čtyři - lidovci stejně jako unionisté by získali dvě ministerské funkce. [celá zpráva] Minulá koaliční dohoda jim přitom zaručovala ve vládě po třech křeslech.

"Další pokračování vidíme jako možné," komentoval dnešní jednání šéf lidovců Miroslav Kalousek. Podle místopředsedy US-DEU Karla Kühnla se stanoviska sbližují.

Jako hlavní problém nedohody o budoucí vládě vidí premiér Stanislav Gross neochotu lidovců vytvořit kabinet, na který by neměli přímý vliv politické strany. Gross nehodnotil vyhlídky zítřejšího jednání o vládě, ale řekl, že už jednání nehodlá dál protahovat.

Zdroj, který je s chodem jednání dobře obeznámen, sdělil Právu, že KDU-ČSL požaduje klasickou koaliční smlouvu, zachování křesel pro své tři původní ministry a místa v dozorčích radách firem se státní účastí. To ale lidovci odmítají: "Náš jediný požadavek, se kterým jsme na jednání šli, byla většinová nekomunistická koalice," reagoval mluvčí KDU-ČSL Ondřej Jakob.

Sociální demokraté však trvají na tom, že nebude koaliční smlouva, ale podrobná jednorázová dohoda tří stran doplněná dohodou poslaneckých klubů. Soc. dem. údajně přistoupili i na tzv. protikomunistickou pojistku, jinými slovy na závazek, že žádná ze tří stran nebude prohlasovávat své návrhy s opozicí.

Jako zásadní pojímá ČSSD podmínku, že v nové vládě nebudou ministři za KDU-ČSL, kteří z ní před několika dny odešli poté, co lidovci jednostranně vypověděli koaliční smlouvu. Stejně tak jsou sociální demokraté proti obsazování funkcí s ekonomickým vlivem lidmi spojenými s politickými stranami.

Spor o smlouvu

"Lidová strana nepřijala náš návrh na vytvoření proevropské vlády, která by byla založena více na expertním principu," řekl novinářům první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Lidovci podle něj rovněž trvali na účasti svých tří ministrů, kteří se podle ČSSD podíleli na rozbití minulé koalice, i v novém týmu.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek prohlásil, že jeho strana chce dohodu o nekomunistické většinové koalici tří stran s jasnými garancemi. "Nemáme stejný názor na filozofii, na koncepci vlády," řekl. Neslyšel také důvod, proč by v budoucí vládě neměli být dosavadní ministři KDU-ČSL. Koalici podle něj nerozbili křesťanští demokraté, ale nevěrohodný premiér.

KDU-ČSL si přeje koaliční dohodu, ČSSD chce uzavřít s bývalými koaličními partnery jednorázovou smlouvu, která by zakotvila volnější spolupráci stran. O personálním obsazování vládních křesel by podle Sobotky neměli rozhodovat straničtí lídři, výběr by ponechali na budoucím premiérovi. Tím se má stát nynější velvyslanec při EU Jan Kohout (ČSSD).

Větší slovo při rozhodování vlády by podle představy ČSSD měly mít poslanecké kluby na úkor stranických sekretariátů. Uvádí se to v písemném návrhu, který na dnešním jednání sociální demokraté předložili, ale lidovci jej nepřijali.

Strany se znovu pokusí domluvit ve středu. Sobotka předpokládá, že to bude stěžejní jednání, které by mohlo definitivně rozhodnout, zda má projekt nové vlády naději.

Související články

Lidovci chtějí novou koaliční smlouvu

Lidovci v pondělí zapochybovali, zda případná nová vláda bude mít ve Sněmovně potřebných 101 hlasů. Nevěří totiž Stanislavu Grossovi, že myslí obnovení...

Výběr článků

Načítám