Hlavní obsah

Topolánek pro duhovou koalici

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek se chystá nabídnout ústupek své strany, který má umožnit vyřešení vládní krize. Občanští demokraté podle jeho plánu podpoří nepolitickou vládu všech stran ve Sněmovně kromě komunistů výměnou za předčasné volby.

Článek

ODS by přitom v případě takzvané duhové koalice obětovala svůj dlouhodobý požadavek a souhlasila s konáním jednorázového referenda o evropské ústavě společně s volbami, jejichž termínem má být první dekáda v listopadu. ODS by se také nebránila, aby premiérem takové vlády byl současný velvyslanec při EU Jan Kohout, kterého navrhuje soc. dem.

Má jiný názor než Klaus

Topolánek se netají, že má jiný názor než čestný předseda ODS Klaus. Ten se rozhodl dát soc. dem. ještě jednu šanci na jmenování premiéra a nebránil se Grossovu záměru udržet do řádných voleb koalici se 101 hlasem ve Sněmovně. "Toto, co nabízím, je standardnější řešení a já jsem přítelem standardních řešení," řekl včera Topolánek Právu. Podle svých slov rozumí tomu, že byl Klaus do některých variant natlačen, protože je situace vážná.

Řešením má být "generální dohoda"

"Ten stav není možné dál prodlužovat. My jsme se celou dobu snažili držet dál koaličního konfliktu, ale už dále není možné prodlužovat stav nevládnutí," uvedl Topolánek.

Ke svému plánu, který musí ještě ve čtvrtek projednat v grémiu ODS, uvedl: "Já to nazývám generální dohoda s dodatkem nekomunistická. S tím, že pro nás je přijatelné, aby fungovala - ať už to bude Kohout nebo někdo jiný - nekomunistická vláda. To znamená bez politických figur podporovaná všemi čtyřmi nekomunistickými subjekty v parlamentu." Opírala by se tedy o ČSSD, ODS, lidovce a US-DEU.

Rozsah činnosti takového kabinetu by už podle Topolánka závisel na konkrétních jednáních. "Nicméně měla by mít dvě základní premisy: garance schválení speciálního ústavního zákona o referendu a ústavní zákon o rozpuštění Poslanecké sněmovny, který by umožnil předčasné volby. Přičemž my připouštíme, že by se obě ty události mohly konat začátkem listopadu."

ODS si přitom až doteď kladla podmínku, že volby a referendum se musejí konat samostatně, což v úterý v ČTK zopakoval první místopředseda strany Petr Nečas. Podle kuloárových informací si ODS uvědomuje, že by se ocitla ve svízelné situaci. Oficiálně se totiž staví jednoznačně proti euroústavě, zatímco podle průzkumů většina jejích voličů s dokumentem nemá problém. Euroústava jako jedno z hlavních témat kampaně by tedy ODS rozhodně nevyhovovala.

Ke schválení ústavního zákona je třeba nejméně 120 poslanců z 200 a 49 senátorů z 81. Ústavní většinou ve Sněmovně disponuje ODS (57) a ČSSD (70). V Senátu by občanští demokraté (37) potřebovali například lidovce (14). Se soc. dem. (7) v horní komoře potřebnou většinu nemají. Sjezd soc. dem. však v březnu předčasné volby odmítl. Lidovci je připouštějí jako krajní řešení. Topolánek soudí, že by volby a referendum mohly být společně už v první listopadové dekádě, "což je samozřejmě významný ústupek a bereme to jako náš vklad ke konstruktivní diskusi, jak řešit tuto ústavní krizi".

ODS ještě v úterý oficiálně pouze připouštěla, že je ochotna pro sblížení termínu voleb a referenda. To opatrně uvítali soc. demokraté. "Je to určité sbližování stanovisek, ale v této chvíli to ještě není shoda," řekl BBC předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Dnes bude jednat s hradním kancléřem

Topolánek hodlá návrh, pokud jej schválí grémium ODS, předložit lídrům bývalé koalice a prezidentu Václavu Klausovi. Podle svých slov už některé zástupce vedení své strany i koaličních stran informoval. Dnes má svůj návrh projednat s prezidentským kancléřem Jiřím Weiglem. Zdůraznil, že diskuse zatím nemají "oficiální punc". Zda bude premiérem Kohout, je podle šéfa ODS v tuto chvíli nevýznamné. "To není základní báze té dohody, není to to klíčové, na čem by to mohlo ztroskotat." V takovém případě by tedy Kohout byl pro Topolánka akceptovatelný.

Za předčasný označil způsob nominace jednotlivých ministrů, i otázku, zda by si pod termínem vlády bez politiků představoval kabinet složený důsledně z nestraníků. "Platí termín technokratická vláda," poznamenal Topolánek. Součástí řešení by podle něj také měla být základní dohoda o státním rozpočtu na příští rok.

Bém si Kohouta nedovede představit

Za dlouhodobě neúnosnou označil situaci také místopředseda ODS Pavel Bém s tím, že jasnou podmínkou ODS jsou předčasné volby. Na rozdíl od Topolánka si však podle svých slov Právu těžko dovede představit, že by se stal předsedou vlády "kariérní diplomat a nenesl odpovědnost, která vyšla z parlamentních voleb". Bém tak ale reagoval na současnou situaci, nikoli na Topolánkův plán.

Bém nicméně připustil, že jedním z témat dalších jednání je i termín referenda o euroústavě s tím, že pro ODS je důležité, aby se konalo co nejdříve. Představitelé ODS již před časem uvedli, že by uvítali radikálnější postoj prezidenta. Bém Klause chápe. "Rozumím krokům pana prezidenta jako člověka, který v šachové partii myslí nejen na jeden tah dopředu, ale také na ten druhý, třetí či čtvrtý. V tomto okamžiku mu mnoho prostoru pro radiálnější kroky nezbývá."

Výběr článků

Načítám