Hlavní obsah

ČSSD chce pro partnery méně vládních křesel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD navrhuje, aby nová vláda měla 15 členů, tedy o tři méně než nynější. Sociální demokraté by v ní obsadili křeslo premiéra a dalších deset křesel, menší strany dohromady čtyři - lidovci stejně jako unionisté by získali dvě ministerské funkce. Minulá koaliční dohoda jim přitom zaručovala ve vládě po třech křeslech.

Článek

Úterní jednání nad tímto návrhem ale nevedlo k žádné dohodě, pokračovat se tak bude ve středu. [celá zpráva]

Budoucímu předsedovi vlády by přitom všechny tři strany nabídly širší seznam možných kandidátů, z nichž by pak vybral ministry - ČSSD alespoň 25, KDU-ČSL a US-DEU po osmi adeptech.

"Budoucí předseda vlády z této nabídky dle odborných a dalších kritérií vybere členy budoucí vlády a navrhne její složení, včetně odpovědnosti za jednotlivé resorty," uvádí se v návrhu, který v úterý vyjednavači ČSSD předložili svých bývalým koaličním partnerům.

Především lidovcům se ale takový model nezamlouvá a žádají obvyklou koaliční smlouvu. [celá zpráva]

Návrh ČSSD počítá s tím, že v případě uzavření dohody tří stran a prezidenta republiky premiér Stanislav Gross (ČSSD) podá demisi a nahradí ho nynější velvyslanec ČR při EU Jan Kohout. Kohoutův tým by vedl zemi až k řádným volbám v polovině příštího roku. Strany by se měly zavázat, že její poslanci vysloví vládě důvěru a že se spolu s vládou zasedí o ratifikaci evropské ústavy a rozpočtu na příští rok.

Větší slovo pro poslance

Větší slovo mají dostat poslanci. "Poslanecké kluby smluvních stran uzavřou samostatnou dohodu, která zajistí dostatečnou parlamentní komunikaci a podporu na půdě Poslanecké sněmovny," uvádí se v dokumentu. Také programové prohlášení vlády má budoucí premiér konzultovat se sněmovními frakcemi.

Kohout by se také veřejně zavázal, že když ho k tomu vyzvou minimálně dvě smluvní strany, předstoupí před sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry.

"(Strany) berou na vědomí veřejný závazek budoucího předsedy vlády, že když ho k tomu vyzvou minimálně dvě smluvní strany, předstoupí před Sněmovnu se žádostí o opětovné vyslovení důvěry," uvádí se doslova v návrhu.

Související články

Lidovci chtějí novou koaliční smlouvu

Lidovci v pondělí zapochybovali, zda případná nová vláda bude mít ve Sněmovně potřebných 101 hlasů. Nevěří totiž Stanislavu Grossovi, že myslí obnovení...

Jednání o nové vládě bude pokračovat zítra

Průběh jednání o nové vládě mezi ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, která začala v úterý ráno, se zkomplikoval kvůli rozporu mezi sociálními demokraty a lidovci. Po 3,5...

Výběr článků

Načítám