Hlavní obsah

Nerudová: Slabinou Pavla je možný střet zájmů lidí v jeho okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě před rokem se Danuši Nerudové rozplynul sen o Hradě, když v prezidentských volbách skončila třetí. Vynaložené energie však nelituje a nyní ji chce napřít k volbám do Evropského parlamentu, jejichž tématem podle ní bude migrace. Hlavu státu Petra Pavla hodnotí pozitivně, za určitou slabinu však považuje jeho personální politiku na Hradě, uvedla v rozhovoru pro Novinky a Právo.

Foto: Petr Hloušek, novinky.cz

Ekonomka Danuše Nerudová

Článek

Před rokem jste získala čtrnáct procent v prezidentských volbách a skončila třetí. Jak na ně vzpomínáte?

Jenom v dobrém. Projezdila jsem celou republiku od Aše po Jablunkov, potkala jsem úžasné lidi a viděla obrovský potenciál, který tahle země má. Podařilo se nám s týmem vzbudit v mladé generaci nadšení a předvést jí, že je dobré se o politiku zajímat a snít své sny. Upozorňovali jsme na rozdílnou kvalitu života v regionech a řadu let neřešené problémy. Zpětně kampaň hodnotím pozitivně a rozhodně ničeho nelituju. Ukázali jsme, že i politická kampaň může být pozitivní. Pomohli jsme zvednout politickou kulturu v zemi.

Jak hodnotíte Petra Pavla jako prezidenta? Je něco, co byste sama na Hradě dělala jinak?

Nevyhrála jsem, nechodím tedy v botách pana prezidenta. Líbí se mi na něm, že je lidský a spojuje. Skutečně každým svým krokem a projevem se snaží národ spojit a povzbudit. Nezapomíná na regiony. Jezdí tam, zajímá ho, jak se tam lidem žije.

„Jezdily sem celé rodiny.“ V Pavlově Černoučku si po vlně nechtěné popularity užívají klidu

Domácí

Je podle vás dostatečně aktivní v domácí politice?

Myslím, že ano. Pravidelně se schází s vládou i opozicí. Snaží se pochopit jejich argumenty. Určitou jeho slabinou byla možná personální politika, konkrétně myslím spory údajných dvou hradních týmů a i možný střet zájmů jedinců v jeho okolí.

Které máte na mysli?

To bych s dovolením nechala bez komentáře.

S výběrem ústavních soudců, které loni prezident předložil Senátu, souhlasíte?

Proces jeho výběru je transparentnější a vede k tomu, že se na Ústavní soud dostávají kvalitní kandidáti, mezi kterými je konečně i více žen. Za to vše jsem ráda.

Hlavní soupeř je ten, kdo nebude proevropský, bude populisticky strašit a nebude nabízet řešení

Po prohře jste zvažovala založit vlastní stranu. Myšlenku už jste definitivně opustila, vzhledem k tomu, že do Evropského parlamentu kandidujete za STAN?

Po prezidentských volbách jsem cítila tlak, abych si založila vlastní stranu. Ale když jsem o tom pečlivě přemýšlela, připadalo mi to extrémně neodpovědné a v podstatě i sobecké. Vedlo by to jen k další fragmentaci politických stran, které sedí ve vládě.

Hovoří se teď o vás také jako o možné nominantce do Evropské komise. Probíhají v té věci nějaká jednání s vládou?

Kandiduji do Evropského parlamentu a udělám maximum, aby STAN dosáhl dvojciferného výsledku a hnutí ANO zároveň neposílilo před parlamentními volbami. Myslím, že tato otázka je předčasná. Netýkají se mě diskuze v hnutí STAN ani ve vládě na toto téma.

Nerudová a Farský budou lídry STAN v eurovolbách, schválil celostátní výbor hnutí

Domácí

Říkáte, že nechcete, aby posílilo hnutí ANO. Bude ANO váš hlavní soupeř ve volbách? Neperete se o voliče spíš s koalicí Spolu nebo Piráty?

Hlavní soupeř je ten, kdo nebude proevropský, bude populisticky strašit a nebude nabízet řešení, například v oblasti migrace. Ten, kdo nás potáhne na Východ, místo na Západ. A ten, kdo bude lpět na starých pořádcích a bude zavírat oči před vývojem dopředu a potřebě využít naše členství k nastartování země.

I když si všichni přejeme, aby se kampaň týkala například životního prostředí nebo toho, jakou životní úroveň má Česká republika a zda těží ze všech výhod, které jí členství v Unii poskytuje, tak si myslím, že kampaň bude hlavně o migraci a negativním vykreslování členství v EU.

Jste připravena hájit v kampani migrační pakt, který podepsal ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan? Pakt v zásadě umožňuje Česku přijmout jen ty migranty, které si vybere, případně pomáhat jinak. Je kritizován za to, že nás to bude něco stát.

Populisté v tuto chvíli táhnou za kratší provaz. Prázdná hesla „stop migraci“ uprchlíky do Evropy nezastaví. To, že na složité problémy neexistují jednoduchá řešení nám ukázala i situace v Izraeli.

Všichni v České republice chceme, aby Evropská unie a naše země byly bezpečné. Jsem matka a přeji si, aby mé děti žily v bezpečném světě. Otázka bezpečnosti bude jedno z klíčových témat voleb do Evropského parlamentu.

Jak očekáváte, že se Unie může zachovat?

Unie bude muset změnit přístup k migraci. Bude muset řešit problémy v místě, kde vznikají daleko angažovaněji než doposud. Bude potřeba nahlas říct, že blahobyt a životní úroveň, ve které v Evropě žijeme, tu máme proto, že sdílíme společné hodnoty a kulturu. Musí být jasně řečeno, že kdo tu s námi chce žít, musí se podílet na vytváření životní úrovně a musí akceptovat naši kulturu a hodnoty a musí dodržovat pravidla, jaké máme my. To je klíčové. V návrhu migračního paktu je naznačeno, že Evropa bude muset velmi pečlivě kontrolovat lidi, kteří do ní přicházejí. A samozřejmě nemám na mysli vlnu válečných uprchlíků, pro ně platí mezinárodní konvence.

Migranti přicházejí s vlastní kulturou, obvykle ji obhajují svým náboženstvím. Co s tím?

Dánsko je v integraci migrantů úspěšné, měli bychom se tam inspirovat. (Dánsko vyžaduje po žadatelích o azyl důsledné dodržování předpisů a pravidel, omezují vytváření uzavřených přistěhovaleckých čtvrtí – pozn. red.). Zásadní je, aby v Unii a ve velkých městech nevznikala uprchlická ghetta.

Německo hlásí čtvrtý nejvyšší počet žadatelů o azyl v historii

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám