Hlavní obsah

Lidovečtí zákonodárci vyslechnou Klause i Švejnara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci KDU-ČSL se chystají pozvat současného prezidenta Václava Klause na zasedání svého klubu. Šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová uvedla, že Klaus by mohl jejich frakci navštívit za týden, tedy v úterý 4. prosince. Ve stejný den zároveň vedení lidovců rozhodne o možném návratu svého šéfa Jiřího Čunka do vlády, informovala dále Šojdrová.

Článek

Šojdrová oznámila, že poslanecký klub lidovců pozval na své zasedání příští úterý prezidentského kandidáta ODS a současného prezidenta Václava Klause. 

Možný Klausův protikandidát Jan Švejnar by zase měl přijít mezi senátory KDU-ČSL, řekla Šojdrová.

"Předpokládám, že poté předsednictvo KDU-ČSL doporučí poslancům a senátorům strany, jak mají při únorové volbě hlavy státu postupovat," dodala šéfka poslaneckého klubu.

Klaus na úterní besedě se studenty Masarykovy univerzity v Brně na adresu Švejnara uvedl, že se nijak významně nepodílel na ekonomických reformách v Československu a posléze v Česku po roce 1990. Švejnar to podle Klause uvádí na svých internetových stránkách. Jinak současný prezident svého protikandidáta odmítl hodnotit.

O návratu Čunka do vlády budou lidovci jednat za týden

V záležitosti možného návratu do vlády šéfa lidovců Jiřího Čunka Šojdrová uvedla, že za týden v úterý tuto věc znovu projedná předsednictvo a poté i celostátní výbor strany.

Předpokládá, že oběma grémiím bývalý vicepremiér a ministr pro místní rozvoj oznámí, jak se rozhodl.

Podle Šojdrové jsou stále ve hře obě možnosti - tedy jak Čunkův návrat, tak i nominace někoho jiného.

Určitě to vyřešíme někdy příští týden," uvedl ve úterý Čunek. Na dotaz, zda se pokusí vrátit do kabinetu, odpověděl: "Předseda koaliční strany se o nic pokoušet nemusí, ta situace je úplně jiná."

Jiří Čunek rezignoval na post ministra a vicepremiéra pro místní rozvoj na základě reportáže ČT, která uvedla, že v devadesátých letech pobíral sociální dávky ačkoliv disponoval finančními zdroji v řádu 3,5 milónu korun. Oficiálně to však zdůvodnil znovuotevřením své korupční kauzy státním zastupitelstvím.Minulý týden ale státní zastupitelství s definitivní platností konstatovalo, že se žádný trestný čin nestal.

V současnosti se jeho případem zabývá policie a havířovské státní zastupitelství. 

Reklama

Související články

Čunek oznámil rezignaci

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek oznámil, že ve středu odejde ze všech vládních funkcí. Čunek tak učinil po oznámení, že se znovu otevře jeho údajná...

Klaus poráží u lidí Švejnara 51 : 28

Pokud by prezidenta volili všichni občané, byl by Václav Klaus v souboji s Janem Švejnarem jasným vítězem. Zjistila to agentura STEM v bleskovém exkluzivním...

Švejnar vyzval Klause ke vzájemné debatě

Prezidentský kandidát profesor Jan Švejnar by se velice rád zúčastnil televizního duelu se současným prezidentem Václavem Klausem, aby si lidé mohli porovnat...

Lidovci chtějí Čunka zpět do vlády

Důvod, kvůli kterému musel šéf lidovců Jiří Čunek opustit vládu, podle řady lidovců rozhodnutím státního zástupce Arifa Salichova pominul. Čunek by se proto...

Výběr článků

Načítám