Hlavní obsah

Podporu zvážíme, slyšel Švejnar u komunistů i lidovců

Právo, Novinky, ČTK, znk, gö
PRAHA

Ekonom Jan Švejnar, který by se mohl stát protikandidátem Václava Klause v prezidentské volbě příští rok, se v úterý odpoledne pokusil získat podporu poslaneckých klubů KSČM a KDU-ČSL. Poslanci z obou stran zatím Švejnarovi, kterého podpořil i exprezident Václav Havel, hlasy neslibují.

Článek

Švejnar před půl druhou přišel ke komunistům, přivedl jej vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík, který také usedl při jednání za stůl.

"Jsem takovým neformálním průvodcem pana profesora tady v průběhu politických jednání," uvedl vicepremiér.

Schůzka trvala asi hodinu. "Mě pozitivně překvapil například tím, že jeho odpovědi byly skutečně otevřené a upřímné," uvedl předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Neřekl ale, zda by ho podpořil.

Rovný přístup ke stranám

Kováčik ocenil, že Švejnar odpovídal na dotazy poslanců otevřeně. Připustil, že jeho slabinou je v očích komunistů podpora umístnění amerického radaru v Česku. "Občanům České republiky" by se podle Kováčika také mohlo zdát sporné, že Švejnar má dvojí občanství - kromě českého i americké.

Ze Švejnarových odpovědí prý ale nabyl dojmu, že jako prezident by se snažil uplatňovat politiku rovného přístupu ke všem parlamentním stranám.

"Velice dobrá výměna názorů, hodně otázek. Rozhodli jsme se, že si to všichni necháme projít hlavou a uvidíme, jak se na to díváme," řekl Švejnar po jednání s KSČM.

ČSOB by opustil

V rozhovoru se zástupci médií mimo jiné také kritizoval některé dopady vládní reformy veřejných financí a vyslovil se pro další vyjasnění podmínek umístění amerického radaru v České republice.

Prohlásil také, že pokud by stanul v čele státu, samozřejmě by se vzdal funkce předsedy dozorčí rady ČSOB. Toto angažmá mu vyčítá ODS.

Hošek je spokojen

Místopředseda lidovců Marián Hošek novinářům řekl, že diskuse se Švejnarem byla velmi důkladná, v ničem zásadním se prý neliší, další postup křesťanští demokraté teprve zváží. Debata se dotkla domácího politického dění i ekonomiky, Evropské unie, zdravotnictví, sociálních věcí, volebního systému i úlohy politických stran. "Já jsem spokojen s jeho odpovědí," uvedl.

Profesor ekonomie na Michiganské univerzitě sám podle něj upozornil na to, že je liberál, takže ne ve všem se může shodnout s křesťanskodemokratickým programem.

Švejnar se ještě rozhodne

Frakce KDU-ČSL a KSČM zatím definitivní rozhodnutí nepřijmou. Například komunisté mají o prezidentském kandidátovi jednat 7. prosince. Švejnar sám si chce tento týden ujasnit, jaké jsou jeho vyhlídky, a zda bude proti Klausovi vůbec kandidovat.

V médiích se již objevily spekulace, podle nichž část lidovců a komunistů dá hlas Klausovi jako při minulé volbě. Podle některých informací z poslaneckého klubu KSČM, to ale může být naopak Švejnar, kdo má šanci za určitých okolností sesbírat komunistické hlasy.

Právě podpora ze strany poslanců těchto stran by mohla být zásadní. Vedení ČSSD se totiž o víkendu rozhodlo navrhnout Švejnara jako společného kandidáta, pokud se pro jeho podporu vysloví další parlamentní seskupení.

Boj u lidovců

Kováčik se ještě před schůzkou na ekonomovu adresu  vyjádřil celkem vstřícně. "Rozhodnuto o sympatiích určitě v mnoha srdcích je, ale rozhodnuto oficiálně ani být nemůže," řekl v úterý v ČT s tím, že probehnou jednání ve stranických orgánech.

Kováčik ocenil ekonomovu účast na sociálních programech ve třetím světě. Jako negativum připomněl, že Švejnar je pravicovým liberálním ekonomem. "V tomto směru jsou si oba (Klaus a Švejnar) rovni," upřesnil.

Nejasné je zatím i to, kolik hlasů může Švejnar dostat od lidovců. Zatím se zdá, že podporu výrazné většiny poslaneckého klubu získá jen obtížně. Řada lidovců k němu má výhrady. Švejnar podle nich není dost známým a čitelným politikem, protože dlouho žil v zahraničí. Jiným křesťanským demokratům se nelíbí zase to, že hledá podporu i u komunistů.

Získal podporu Havla a Dienstbiera

Podle exprezidenta Václava Havla by byl Švejnar důstojným protikandidátem Václava Klause. Švejnar je podle něj "člověk s ohromným mezinárodním rozhledem a zároveň s velkým smyslem pro sociální dimenzi".

"Jana Švejnara znám poměrně dlouhá léta, kdysi mi dělal určitého poradce. Byl jedním z autorů prvního konceptu naší ekonomické reformy (... ). Zdá se mi, že tady nalézá Václav Klaus skutečně důstojného protikandidáta," dodal bývalý prezident.

Někdejší ministr zahraničí Jiří Dienstbier v úterý uvedl, že Švejnarovu kandidaturu podpoří. Dienstbier, o jehož nominaci do role protikandidáta Václava Klause uvažovala především ČSSD.

"S Janem Švejnarem, jehož kvalit si vážím, jsme se už před časem dohodli, že pokud bude jeden z nás vybrán, ten druhý ho podpoří," sdělil Dienstbier.

ODS kritizuje střet zájmů

Na Švejnarovi jako prezidentském kandidátovi se minulý týden shodli zelení, může se spoléhat i na podporu většiny členů senátorského Klubu otevřené demokracie a frakce SNK, u nichž by Dienstbier moc neuspěl.

Předběžne ho podpořila i ČSSD, podle jejího šéfa Jiřího Paroubka má pouze Švejnar šanci uspět proti Klausovi v boji o křeslo hlavy státu. Dienstbier je sice pro levici přijatelnější a mohl by dosáhnout dobrého výsledku, ale byl by poražen, podotkl šéf nejsilnější opoziční strany.

ODS Švejnara kritizuje kvůli střetu zájmů. Ekonom je od roku 2003 předsedou dozorčí rady Československé obchodní banky (ČSOB), s níž vede ČR arbitrážní spory o téměř 30 miliard korun. Místopředseda ODS Petr Nečas připomněl, že prezident republiky má přístup k dokumentům o arbitrážních sporech vedených státem a že také jmenuje členy Bankovní rady České národní banky.

Klaus je doposud favoritem. Navrhla ho ODS, která má v parlamentu 122 členů. Ve třetím kole při účasti všech zákonodárců by tak potřeboval jen dalších 19 hlasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám