Hlavní obsah

Lidovci se kvůli vládě vzdali stranických funkcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředsedové KDU-ČSL a ministři dopravy a životního prostředí Milan Šimonovský a Libor Ambrozek se v úterý ráno vzdali funkcí ve straně, aby odstranili podle KDU-ČSL poslední překážku ve vytvoření nové koaliční vlády. ČSSD v ní nechce stranické špičky. Lidovci se tak rozhodli na jednání předsednictva strany.

Článek

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek řekl, že tak padla poslední překážka vytvoření proevropské vlády bez stranických lídrů, jak o ní hovoří sociální demokraté. "Není to nic lehkého, pokud je to ale pro ně podmínka, naplnili jsme ji," řekl Ambrozek.

Podle Kalouska nebyl krok Šimonovského a Ambrozka pouhým formálním gestem. Každý straník totiž považuje místopředsednickou funkci za jednu z nejvyšších a musí o ni hodně soutěžit. Ambrozek a Šimonovský je získali na posledním sjezdu v konkurenci 15 kandidátů. Pro Ambrozka funkce znamenala větší šanci ve straně získávat podporu pro své postoje a záměry. "Vzdal jsem se jí ve prospěch dohody dobré pro celou zem," uvedl.

"Myslím si, že je dobře, že jsou schopní určité reflexe, určitě budeme o těchto věcech jednat," řekl poté Českému rozhlasu místopředseda ČSSD Jiří Paroubek.

Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross se od úterního rána radil s kolegy z vedení strany o možném řešení vleklé vládní krize. Jednání však bylo po hodině a půl přerušeno. Ještě dnes se má sejít předsednictvo sociální demokracie, aby posoudilo další postup.

Podle místopředsedů ČSSD Paroubka a Petra Víchy se sociální demokraté chtějí s bývalými koaličními partnery dohodnout nejlépe ještě dnes. "Určitý prostor pro dohodu s KDU-ČSL a US-DEU existuje, u Ambrozka a Šimonovského ale šlo o to, že se podíleli na rozbití koaliční vlády," řekl Paroubek.

Klaus čeká

Zatím tedy není jasné, kdy chce Gross informovat prezidenta Václava Klause, zda jednání bývalé koalice o nové vládě definitivně ztroskotalo, jak slíbil v pondělí. "Myslím si, že odpověď prezidentovi je teď předčasná," řekl Paroubek.

Prezident řekl, že menšinovou vládu ČSSD neumožní. [celá zpráva] Pokud zjistí, že obnova většinové koalice socialistů s lidovci a unionisty už není reálná, zahájí rozhovory o prozatímní vládě a přípravě předčasných voleb.

Personální požadavky lidovců označil Stanislav Gross minulý týden za příčinu krachu dohody mezi KDU-ČSL, ČSSD a Unií svobody-DEU o novém kabinetu.

Podle dohody neměl z dosavadní trojice lidoveckých ministrů dosednout do vlády vedené diplomatem Janem Kohoutem pouze místopředseda křesťanských demokratů Cyril Svoboda. Šimonovský v noci na čtvrtek uhájil funkci ministra dopravy, Ambrozek měl vyměnit životní prostředí za zemědělství.

Reklama

Související články

Topolánek chce jednání o návrhu ODS

Předseda ODS Mirek Topolánek by považoval za logické, kdyby prezident Václav Klaus svolal jednání všech demokratických parlamentních stran o návrhu občanských...

Výběr článků

Načítám