Hlavní obsah

Svoboda: KDU-ČSL tlačila na ČSSD až příliš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Odcházející ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) kritizoval v pátek postup své vlastní strany v řešení současné vládní krize. Podle něj nutili lidovci sociální demokraty k příliš velkým ústupkům a tento tlak může vést k tomu, že strana dopomůže ke vzniku menšinové vlády s podporou komunistů.

Článek

Svoboda to řekl v Lucemburku, kde se účastní schůzky ministrů zahraničí zemí EU. Tlak na největšího partnera bývalé koalice byl podle něj kontraproduktivní. Svoboda postup své strany, kterou vede Miroslav Kalousek, kritizuje už od počátku krize. Přímo Kalouskovo jméno ale Svoboda nevyslovil, mluvil jen o vedení strany.

"Stále se postupně naplňuje obava, kterou jsem odjakživa měl, že vystoupíme z koalice, ta se rozpadne a vznikne menšinová vláda s podporou KSČM,"  řekl Svoboda. Komunisté podle něj těží z toho, že vládní strany ztrácejí důvěrů oni jen vše pozorují a komentují.

Podle Svobody bylo správné, že lidovci poukázali na chování premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) a že ho kvůli nejasnostem kolem majetkových poměrů jeho rodiny vyzvali k odstoupení.

Klaus menšinovou vládu nechce

Vládní krizi odstartovaly před třemi měsíci nejasnosti kolem majetkových poměrů Grosse a podnikání jeho ženy. Ve čtvrtek se sice politici vládních stran domluvili na novém pokračování spolupráce, sociální demokracie, ať se na ní její zástupci podílely, ji ale nakonec neschválila. Gross, který sám dohodu dojednával, obvinil lidovce z nepřijatelného vydírání a z toho, že blokují koaliční jednání nereálnými podmínkami.

Prezident Václav Klaus, který nyní má na stole demise sedmi ministrů trvá na tom, že jedinými východisky z krize je vláda sestavená ze stran bývalé koalice nebo předčasné volby. [celá zpráva]

Související články

Jednání o vládě selhala

Předsednictvo ČSSD ve čtvrtek odpoledne zamítlo dohodu o vytvořeni nové koaliční většinové vlády. Pro dohodu, kterou v noci uzavřeli vyjednavači ČSSD,...

Výběr článků

Načítám