Hlavní obsah

Lidé na Hradě jedli a muzicírovali. K sousedské slavnosti se připojil i prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé usedli v pondělí odpoledne k sousedské hostině na nádvoří Pražského hradu. Pozval je sem spolek Piana na ulici. Prostřený stůl obepnul katedrálu svatého Víta a utvořil symbolický tvar srdce. Ke společnosti se připojil i prezident Petr Pavel.

Lidé jedli a muzicírovali na sousedské slavnosti na HraděVideo: Novinky

 
Článek

K akci nazvané Stůl kolem katedrály se mohl spontánně připojit kdokoliv. „Zařídili jsem stoly, bílé ubrusy, luční kvítí a lidé jen musí něco přinést, třeba hudební nástroj nebo koláčky, a být pospolu,“ řekl Novinkám jeden z pořadatelů Ondřej Kobza.

K tabuli dlouhé 400 metrů začali zasedat první příchozí kolem páté hodiny odpolední, zůstat mohli do 22 hodin, kdy se areál zavírá.

Oficiální program připraven nebyl, návštěvníci dle libosti hodovali, povídali si a za doprovodu kapel na několika místech zpívali a tančili.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Lidé u stolu na sousedské slavnosti

Slavnost měla za cíl navodit atmosféru pospolitosti a jednoty v areálu Hradu, do kterého se postupně vrací veřejnost. „Zrušily se kontroly, je tu jiná nálada, tak jsme to chtěli oslavit,“ potvrdil Kobza.

„Sousedskou hostinu vnímáme jako další symbolický krok k větší otevřenosti tohoto historicky nesmírně významného místa,“ uvedla ředitelka Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková.

Shakespearovské slavnosti se vrací do kulis Pražského hradu. Premiérově uvedou hru Jak se vám líbí

Kultura

Začalo to na mostě

Podobnou sousedsky laděnou akci pořádal spolek již před třemi lety. Tehdy bílá čára dlouhého stolu propojila břehy Vltavy po Karlově mostě v centru Prahy. Tentokrát tabule kompletně obepnula katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha a vytvořila symbolicky tvar srdce.

Účastníci oslovení Novinkami si chválili především možnost potkat se v kulisách sídla prezidenta a přátelskou atmosféru, která zde vládla.

„Líbí se mi, že se tohle může udát právě na Hradě, ještě nedávno tu nic takového nebylo možné,“ souhlasila jedna z návštěvnic.

Foto: Novinky

Na menu bylo to, co si lidé přinesli

„Je to super nápad, mně se to moc líbí a lidí se účastní hodně,“ pochvaluje si další z nich.

„Máme s sebou výborné víno, chlebíčky a štrúdl. Doplnili jsme energii, to je fajn, a teď se těšíme, jestli někde neuvidíme pana prezidenta,“ směje se další z návštěvnic.

A dočkali se. Petr Pavel se šel pozdravit s lidmi po celé délce tabule a ochutnal i nabízené pivo a buchty.

Kdyby se akce v příštích letech opakovala, nebyl by proti tomu. „Bylo by to krásné. Já myslím, že takových tradicí tady můžeme založit víc. Nedávno jme tu měli dětský den, ten se tu v minulosti dělal pod názvem Hrad patří dětem. To je jedna z věcí, která se mi moc líbí a toto společenské setkání mi také přijde jako krásná věc,“ nechal se slyšet.

FOTO: Kolem katedrály sv. Víta se rozprostřel stůl pro veřejnost. Přišel se podívat i prezident

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám