Hlavní obsah

Libovůle skončila, většina opozice je s rozhodnutím Ústavního soudu spokojena

Právo, ČTK, ada, nig

Pravostředová opozice je spojena s tím, jak v pondělí Ústavní soud naložil se stížností senátorů kvůli diskriminaci maloobchodu. Podle senátorů soud konstatoval, že vláda protiústavně diskriminuje české podnikatele. Jak prohlásil Lukáš Wagenknecht (Piráti), vláda působí chaos ve vnímání ústavnosti, což vede k nedůvěře občanů ve vládní opatření.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

„Jak můžeme po občanech chtít, aby dodržovali protiústavní opatření? Ten stav bohužel trvá dál,“ konstatoval senátor. Vyzval proto vládu, aby situaci okamžitě napravila a aby respektovala Ústavu, zrevidovala svá opatření a zrušila existující diskriminaci.

Jak doplnil předseda senátního ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (Sen 21), podstatou nálezu ÚS je zákaz libovůle. „Právě odůvodnění vydaná opatření nemají,“ podotkl s tím, že opatření s mnoha výjimkami postrádají princip logičnosti.

„Říkáme to rok“

Podle opozičních politiků dal ÚS za pravdu jejich názoru, kdy již celý rok upozorňují, že vláda nedostatečně zdůvodňuje uzavření maloobchodů a tím diskriminuje především některé provozovny, které se nevešly do výjimek z obecného zákazu. Připomínají, že od začátku volají po odůvodněných a daty podložených opatřeních.

Ústavní soud zrušil zákaz maloobchodního prodeje

Domácí

„Byl to i jeden z důvodů, proč jsme nepodporovali nekonečné prodlužování nouzového stavu,“ vzkázal předseda ODS Petr Fiala. „Vláda si prostě nemůže dělat, co chce, ani v pandemii,“ dodal.

Podle předsedy pirátů Ivana Bartoše měla vláda rok na nápravu situace. „Prioritou je urychleně řešit kritickou situaci v zemi, a to úpravou opatření,“ uvedl s tím, že piráti jsou pro masivní testování a povinné nošení respirátorů ve firmách, práci z domova ve státní správě či zvýšení nemocenské pro lidi v karanténě.

Po zacílení na ohniska nákazy, tedy na testování ve firmách, kde jedou provozy už rok bez přísných pravidel, volá také šéf STAN Vít Rakušan. Jak napsal, vláda má již jen možnost buď zavřít vše s výjimkou potravin a lékáren, nebo otevřít maloobchod třeba i za přísnějších podmínek.

Ústavní soud byl neschopností a neochotou vlády zaskočen

Domácí

Jak podotkl šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, vláda již po nálezu ÚS „nemůže tahat zákazy jak králíky z klobouku, aniž by je rozumně odůvodnila, prokázala jejich smysl a nebyl to šikanózní nesmysl“.

Filip: Bude teď vládnout soud?

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové soud konstatoval, že vláda neodůvodněně likviduje maloobchod a není schopna prokázat nezbytnost opatření. „Potvrdil to, co říkáme od jara minulého roku. Tahle vláda je jen pro velké a kamarády šéfa,“ napsala.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury ÚS potvrdil, že vládní opatření jsou nedostatečně vysvětlená a diskriminační vůči malým obchodům. „Vláda nahrává velkým nadnárodním hypermarketům,“ dodal.

Ministři: Omezující opatření u obchodů upravíme, řešení se najde

Ekonomika

„Ústavní soud se asi rozhodl, že bude vládnout místo vlády i parlamentu,“ řekl šéf KSČM Vojtěch Filip, který tak navázal na svou kritiku soudu kvůli rozhodnutí zrušit část volebního zákona.

Výběr článků

Načítám