Hlavní obsah

Levnější a lepší nákupy v Německu objevil dokonce už i premiér Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky totožné výrobky od stejných producentů, od stejných výrobců jsou v České republice prostě dražší, ale navíc se zdá, že v Německu mají větší balení. Podobně jako tisíce Čechů to při nákupu v sousední zemi zjistil a konstatoval i premiér Petr Fiala (ODS).

Premiér Fiala o cenách potravin v ČR a NěmeckuVideo: Petr Fiala

 
Článek

Nižší ceny potravin, za nimiž zejména lidé z pohraničí jezdí do Polska a Německa dlouhodobě, ponoukly premiéra, aby si ověřil, jak se ceny identického zboží liší.

Fiala vyrazil do německého Waldsassenu, který na německé straně sousedí s Chebem. Pro kontrolní nákup si zvolil děvět položek, mezi nimiž nechybělo mléko, máslo, chléb, ale též čokoláda, kečup, Nutella či Coca-Cola. Cena nákupu byla necelých 20 eur, tedy zhruba kolem 500 korun.

Když následně vyrazil premiér do Chebu nakoupit totožné produkty, zjistil, že totožné položky byly o více než 60 korun dražší.

Pomalu, ale přece. Některé potraviny v obchodech viditelně zlevňují

Ekonomika

„Prakticky totožné výrobky od stejných producentů, od stejných výrobců jsou v České republice prostě dražší, ale navíc se zdá, že v Německu mají větší balení,“ konstatoval.

Některé položky nákupního koše podle něj byly v Německu pouze o něco málo levnější, ale třeba máslo v Česku jej vyšlo o více než třetinu dráže.

Podobně velký cenový rozdíl shledal Fiala i v případě Nutelly. Tu nakoupil za 169,90 Kč, zatímco v Německu vyšla v přepočtu na 113,30 Kč.

Tuzemské balení však mělo hmotnost pouze 600 gramů, zatímco německé 750 gramů. Cena Nutelly v ČR je tak ve srovnání s Německem téměř dvojnásobná.

Rozdíl ve velikosti balení shledal premiér i u Coca-Coly. Přepočtená cena 36,80 Kč za lahev v Německu se vztahuje k objemu 1,25 litru, přičemž litr vyšel na 29,40 koruny. V Chebu koupené litrové balení stálo 32,90 Kč.

Zemědělci zlevňují už několik měsíců. Pes je zakopaný v obchodech

Ekonomika

Podobná kouzla s cenou a objemem shledal předseda vlády též u kečupu značky Heinz, který se v Česku zdá být levnější, ale pouze do okamžiku, kdy kupující zjistí, že za 76,90 Kč dostane 450 gramů, zatímco v Německu za v přepočtu 86,20 Kč dostane 570 gramů.

Ačkoliv výrobci a prodejci svorně tvrdí, že jsou jejich marže přiměřené, ceny v tuzemsku zůstávají i vzhledem ke kupní síle německých spotřebitelů tristní.

Premiér po zkušenosti z „malého kontrolního nákupu“ zopakoval, že vláda bude pokračovat v kontrolách a tlaku na výrobce i prodejce, neboť cenotvorbu ovlivňovat nemůže.

Od výrobců, zejména mezinárodních firem, prý bude chtít Fiala slyšet „veřejné vysvětlení“.

S tím, že podobné či identické komodity jsou v zahraničí často výrazně levnější, se Češi setkávají dlouhodobě. V době vysoké inflace jsou tyto cenové rozdíly ještě markantnější.

Od loňska zdražily brambory, chleba, cukr i pivo

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám