Hlavní obsah

Zemědělci zlevňují už několik měsíců. Pes je zakopaný v obchodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco dodavatelské ceny zemědělců už několik měsíců výrazně klesají, potraviny na pultech obchodů příliš nezlevňují. Upozornila na to Agrární komora. V září meziročně poklesly ceny zemědělských výrobců o 13,4 procenta, v srpnu se podle statistiků snížily o 16,4 procenta. Ceny potravin v obchodech ale v září meziročně opět stouply, a to o šest procent.

Foto: Envanto

Čísla statistiků jasně dokazují, kdo může za vysoké ceny potravin v obchodech. Zemědělci to rozhodně nejsou, tvrdí Agrární komora.

Článek

„Čeští zemědělci ceny snižují. Na ceny potravin na pultech nicméně mají velmi omezený vliv. Promítají se do nich kromě cen zemědělců dále náklady a přirážka potravinářů, náklady na přepravu, náklady na skladování, a především náklady a přirážka obchodních řetězců,“ sdělil Právu prezident Agrární komory Jan Doležal.

Prouza: Potravináři drží ceny vysoko

Obchody a jejich ceny ale brání prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.„Problém je v tom, že ceny zemědělských komodit klesají jen v některých oblastech. A nižší ceny komodit a energií se bohužel nepropisují do cen, za které dodávají čeští potravináři do obchodů,“ reagoval.

Od loňska zdražily brambory, chleba, cukr i pivo

Ekonomika

Za stále vysoké ceny potravin podle něj mohou výrobci. „Je nejvyšší čas, aby čeští potravináři přestali držet ceny uměle vysoko a promítli nižší ceny do svých dodavatelských cen,“ tvrdí Prouza.

„Pokud to neudělají, budou se obchody muset více soustředit na dovoz potravin ze zahraničí, protože zahraniční dodavatelé jsou mnohem férovější a rychlejší v promítání nižších cen vstupů než čeští dodavatelé,“ tvrdí.

Ceny potravin neurčují ani zemědělci ani potravináři, ale jen a výhradně obchodníci
mluvčí Potravinářské komory Hana Kavanová

Mluvčí Potravinářské komory Hana Kavanová Prouzův výpad odmítla. „Například výrobci mléka a mléčných výrobků snižují ceny svých výrobků už od března, v souladu s poklesem ceny mléka od prvovýrobců. Snížené ceny se ale promítly do cen v obchodech z větší části až o prázdninách,“ sdělila Právu.

Zároveň upozornila, že v mnoha případech se u výrobce průměrné náklady na výrobek zvýšily o 50 procent, kdežto dodavatelská cena šla nahoru jen o 25 procent. „Tato situace ukazuje, že ceny potravin neurčují ani zemědělci ani potravináři, ale jen a výhradně obchodníci, kteří u řady českých výrobků drží obchodní přirážku na úrovni sto procent,“ uvedla Kavanová.

Anketa

Zaznamenali jste ve svém oblíbeném obchodě zlevňování potravin?
Ano, mám pocit, že většina zlevnila.
3,7 %
Jen některých, jiné ale zase zdražily.
11,2 %
Vůbec, nebo jen symbolicky.
85,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9858 čtenářů.

Rentabilita potravinářského oboru se podle ní pohybuje průměrně okolo dvou až tří procent, když přes zlevňování zemědělských surovin výrobce stále trápí ceny energií, pohonných hmot, obalů či rostoucí náklady na zaměstnance.

Agrární analytik Petr Havel upozornil, že ceny zemědělských surovin se na výsledné ceně potravin podílejí jen zčásti. „Pokud tedy jen klesají ceny od zemědělců, ale neklesají například ceny energií nebo náklady na lidskou práci, ceny v obchodech logicky klesají méně,“ řekl Právu.

„Pokud se týká dalšího vývoje, myslím si, že lze letos očekávat spíše stagnaci cen potravin, tedy ne už nějaký další pokles, ale ani další zdražování,“ doplnil.

Ceny se umoudřily u vajec či mléčných výrobků, vepřové může dál zdražovat, míní agrární analytik

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám