Hlavní obsah

Pavel je v Dnipru. Jako první zahraniční prezident se odvážil na východ Ukrajiny

Dnipro

Prezident Petr Pavel v pátek po návštěvě Kyjeva neodjel zpět do Česka, ale naopak se vydal nočním vlakem na východ Ukrajiny, konkrétně do Dnipra. Je prvním zahraničním prezidentem, který od vypuknutí války vloni v únoru navštívil východ napadené země. Dnipro v pátek čelilo vlně raketových útoků, které si vyžádaly dvě oběti.

Pavel je v Dnipru. Jako první zahraniční prezident se odvážil na východ UkrajinyVideo: Novinky

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„Je mi potěšením být v Dnipru. Česká republika převzala patronát nad rekonstrukcí Dněpropetrovské oblasti,“ řekl po jednání s gubernátorem regionu prezident Petr Pavel. Tématem jednání byla česká podpora oblasti přímo sousedící s regiony, kde se odehrávají každodenní tvrdé boje. S tím souvisí i další vojenská podpora.

Již v pátek Pavel řekl, že Česko má připraveno pro místní region pět klíčových rekonstrukčních projektů v oblastech, jako jsou zdravotnictví, energetika, bydlení či vzdělávání. Ty podle prezidenta mohou začít velmi brzy.

„Dnes jsem zamířil dál na východ, abych ukázal, že ČR to s patronátem nad Dněpropetrovskou oblastí myslí vážně. Ujistil jsem gubernátora Serhije Lysaka, že na rekonstrukci nejsou sami,“ napsal na Twitteru Pavel. Hlavním cílem je podle něj posunout se nyní od pomoci ke spolupráci.

Foto: Jen Menšík, Novinky

Český prezident Petr Pavel jedná v ukrajinském Dnipru

Gubernátor Serhij Lysak Pavlovi poděkoval za podporu České republiky a ocenil také humanitární podporu v oblasti. Česko plánuje podle Pavla pro větší propojení a usnadnění obnovy v regionu otevřít generální konzulát.

Po jednání společně Pavel s Lysakem položili květiny u památníků padlých hrdinů. Poté zamířil na jednání za starostou Dnipra a prošel s ním muzeum historie města.

Prezidentův program je kvůli bezpečnosti stejně jako v pátek utajován a přítomná média o něm mohou informovat až se zpožděním.

Na východní Ukrajinu, do centra Dněpropetrovské oblasti, přejel nočním vlakem z Kyjeva, kde strávil pátek, tedy první den návštěvy. V pátek Pavel ještě v doprovodu slovenské prezidentky Zuzany Čaputové navštívil v počátcích války Rusy zničená města Boroďanku a Buču na předměstí Kyjeva. Oba jednali také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Pavel v Kyjevě: Ukrajinci si členství v EU plně zaslouží. Svým hrdinstvím dali příklad mnoha zemím

Evropa

V Kyjevě musel do krytu

Státníci na Ukrajinu přijeli v den, kdy Rusové zahájili novou vlnu raketových útoků na řadu ukrajinských měst. Více než desítka raket mířila také na Kyjev, protivzdušná obrana je však všechny sestřelila a metropole nezaznamenala žádné větší škody. V podvečer ale museli Pavel i Čaputová do protibombového krytu kvůli vyhlášenému leteckému poplachu.

Naopak ve východoukrajinském Dnipru, kde se Pavel nyní nachází, se Rusové v pátek trefili a zabili zde mladou ženu a tříleté dítě. Gubernátor oblasti Pavla na úvod společného jednání v sobotu ujistil, že bezpečnostní situace zde je nyní pod kontrolou a bezpečná.

Dnipro leží několik desítek kilometrů od frontové linie. Dněpropetrovská oblast sousedí s regiony, kde ukrajinští obránci svádějí boje s ruskou invazní armádou.

Útok na dům v Dnipru je válečný zločin, prohlásil Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám