Hlavní obsah

KSČM: chce-li ODS odvolat vládu, ať se snaží sama

Právo, Novinky, ČTK, Petr Janiš, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do rozmíšky mezi vládními stranami se v sobotu vpodvečer vložila i KSČM. Komunisté oznámili, že kabinet Stanislava Grosse podporují a neusilují o hlasování o nedůvěře vládě, jak žádá ODS. Vedení ČSSD opakovaně vyjádřilo předsedovi podporu. Odmítlo také výzvy KDU-ČSL, aby Gross položil funkci premiéra.

Foto: Ondřej Vylíčil
Článek

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika není téma hlasování o nedůvěře vládě aktuální. "Kalousek svou rozehranou hrou teď hraje o čas a nechce vypadat jako hlupák," řekl dnes Právu.

S tím souhlasí místopředseda strany Jiří Dolejš, podle něhož už preferují od roku 2002 menšinovou vládu ČSSD, ale nepřejí si předčasné volby. "Je starostí ODS sehnat si hlasy pro vyslovení nedůvěry vládě," řekl Právu.

Vnitropolitickou situací je znepokojen i prezident Václav Klaus. Ten vyzval všechny vládní strany, aby mu sdělily, jak je krize vážná.

KDU-ČSL vyzvala Grosse k demisi

"Je to konečný postoj politického grémia, které dnes jednalo s lidovci," řekl místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach s tím, že lidovci by měli v případě odmítání premiéra z kabinetu odejít.

Na svém, tj. demisi Grosse, trvají i lidovci. Kalousek nevěří, že socialisté budou chtít kvůli majetkovým aférám svého předsedy opřít výkonnou moc o komunisty. "My jsme uzavřeli koaliční dohody s ČSSD a Unií svobody, neuzavřeli jsme ji s rodinou Grossovou a apelujeme na politickou odpovědnost sociální demokracie," řekl.

Pokud ČSSD splní své výhružky a premiér navrhne odvolání ministrů KDU-ČSL, bude to strana považovat za vypovězení koaliční smlouvy.

"Vyzvali jsme premiéra k demisi. Na koalici ale trváme, svým ministrům demisi nedoporučíme," řekl v sobotu dopoledne Kalousek.

KDU-ČSL má v kabinetu tři členy, ministra zahraničí Cyrila Svobodu, ministr dopravy Milana Šimonovského a ministra životního prostředí Libora Ambrozka. Strana slíbila, že bude případně respektovat člověka, kterého ČSSD na funkci premiéra navrhne.

Gross bude na dovolené

Premiér se v sobotu rozhodl, že odjede na tři dny na dovolenou na hory, aby jeho strana mohla případně změnit názor. ČSSD mezitím povede její místopředseda a ministr práce Zdeněk Škromach. Gross doufá, že během jeho nepřítomnosti by názor mohli změnit i lidovci.

Krize v koalici vypukla na začátku týdne, když KDU-ČSL prohlásila, že je ohrožena akceschopnost vlády kvůli nejasnostem s financováním premiérova bytu a skandálu kolem podnikání jeho ženy Šárky.

Stávající situace už rozladila i prezidenta. "Není možné dopustit, aby tento stav přetrvával," řekl Klaus, který je nyní na návštěvě v Saúdské Arábii. Soudí, že se už nejedná jen o běžné politické rozmíšky. Očekává, že jej koaliční politici budou v nejbližší době informovat.

US-DEU na schůzce nebyla

Schůzky se měl původně účastnit i předseda nejmenší vládní strany US-DEU Pavel Němec. Už před setkáním ale vzkázal, že nepřijde, protože spor se jej netýká a je pouze záležitostí Grosse a Kalouska.

Anketa

Co považujte za řešení stávající situace?
Odstoupení premiéra
49,2 %
Odchod KDU-ČSL z vlády
25,5 %
Předčasné volby
19,7 %
Zachování současného stavu
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3558 čtenářů.

Reklama

Související články

Unionisté odmítli dorazit na schůzku koalice

Vedení US-DEU se rozhodlo nepřijít na sobotní schůzku grémií všech tří vládních stran, kde se má řešit roztržka ve vládní koalici. Podle unionistů je totiž...

Výběr článků

Načítám