Hlavní obsah

Kalousek: Gross má požadavky jako hysterická milenka

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, alm, luk

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ve sporu s premiérem Stanislavem Grossem (ČSSD) přitvrdil. "Takový výkřik - okamžitě mně řeknete do 24 hodin, že mě máte rádi - to je výrok hodný hysterické milenky, nikoliv premiéra," řekl ve čtvrtek doslova Kalousek.

Foto: logo Zoo Brno
Článek

O několik hodin dříve šéf lidovců už odmítl premiérův požadavek, aby se lidovečtí ministři ve vládě vyjádřili k tomu, zda chtějí změnu na postu premiéra. V reakci na to Stanislav Gross dodal, že vyjádření od ministrů stále očekává. Lidovci také ve čtvrtek zopakovali požadavek na svolání koaličního jednání, které Gross ve středu zrušil.

Lidovci na ultimátum nepřistoupí

Ministři křesťanské demokracie nakonec po svém čtvrtečním večerním jednání oznámili, že nepřistoupí na ultimátum, které jim dal premiér Stanislav Gross, a nebudou mu podávat žádný "slib".

Respektují však rozhodnutí sociálních demokratů mít Grosse v čele vlády. Jsou připraveni dál ve společném kabinetu pracovat. Vyplynulo to z vyjádření ministrů dopravy Milana Šimonovského, životního prostředí Libora Ambrozka a šéfa lidovců Miroslava Kalouska.

"Po diskusi celostátní výbor všemi hlasy jednomyslně odsouhlasil postup celostátního předsednictva," přišel novinářům Kalousek říct o přestávce zasedání širšího vedení strany. Dodal, že "program vlády je plně akceschopný a že lidovci v ní budou pracovat".

Nechtěli Grossovu hlavu

V pondělí lidovecké předsednictvo doporučilo Grossovi, aby urovnal své finanční záležitosti, aby jeho manželka přestala podnikat a aby si koaliční strany sdělovaly informace o závazcích nad 30 miliónů korun. Současně uvedli, že jsou připraveni akceptovat změnu v křesle premiéra, pokud s ní přijdou sociální demokraté.

"Nechtěli jsme jeho hlavu," řekl dnes Ambrozek. "Říkáme jasně, že otázka premiéra je odpovědností sociálních demokratů, a pokud to ČSSD začne řešit, tím dáváme najevo, že na nás to nezhavaruje. To je jejich rozhodnutí, a my máme zájem, aby ta doporučení přijali, protože ta aféra poškozuje akceschopnost vlády a vůbec republiky," konstatoval.

Jen klukovské handrkování

Ministři za KDU-ČSL nebudou podle Šimonovského skládat žádný slib věrnosti. "Jsme nominovaní KDU-ČSL a ta nominace je součástí koaliční dohody, takže pan premiér od nás neuslyší věrnostní slib. Jsem připraveni ale hájit v koaliční vládě program tak, jak jsem se dohodli. Dovedu si představit, že koaliční vláda bude vládnout do konce řádného období," konstatoval.

Předseda lidovců se s Grossem sejde v pátek odpoledne, další členové vedení KDU-ČSL zřejmě počátkem příštího týdne. Podle neoficiálních vyjádření už nejde o spor mezi koaličními partnery, ale jen o klukovské handrkování mezi předsedy KDU-ČSL a ČSSD.

Němec jasně za Grossem

Gross má jasnou podporu Unie svobody-DEU. Vyplynulo to z jeho čtvrtečního podvečerního jednání s šéfem nejmenší vládní strany Pavlem Němcem. Ten na brífinku prohlásil, že existuje shoda o smyslu současné koalice.

"Kritériem US-DEU pro účast v této vládě vždy bylo, je a bude dodržování koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády a prosaditelnost návrhů vlády v Poslanecké sněmovně," řekl Němec. Unie svobody podle něj vítá kroky, které Gross avizoval - tedy přerušit podnikání své manželky či splatit dluh na byt řádnou hypotékou.

V zahraničí je podle Němce standardní, že je podnikání rodinných příslušníků politiků v dané době "zakonzervováno".

Gross se podle svých slov s Němcem shodl, že vládu v současném složení považují "za akceschopnou a schopnou plnit programové prohlášení vlády a ty cíle, které jsme si stanovili a slíbili veřejnosti, že je naplníme".

Reklama

Související články

Poslanci ČSSD se postavili za Grosse

Poslanci ČSSD ve čtvrtek po jednání svého klubu vydali stanovisko, v němž se postavili za premiéra Stanislava Grosse. Politika KDU-ČSL podle nich ohrožuje...

Výběr článků

Načítám