Hlavní obsah

Kontroly lidé v česko-slovenském pohraničí uvítali

Úlevu cítí obyvatelé pohraničních obcí. Policejní kontroly na hraničních přechodech a hlídky monitorující okolí zelené hranice dávají lidem pocit většího bezpečí a skutečnosti, že je stát nenechal napospas sílící vlně migrace.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policisté v pátek před polednem v Břeclavi zajistili ve vlaku EC 172 do Prahy a Berlína tři skupiny migrantů.

Článek

„Určitě se lidé cítí lépe. Vědomí, že jsou hranice hlídané, pomůže. Navíc potkáváme policejní hlídky i přímo v obci na náměstí,“ řekl starosta Tvrdonic na Břeclavsku Zdeněk Tesařík (nez.).

Než se lidé ale znovu odváží na vycházky do lesů, to ale asi chvíli potrvá. I nyní raději venčí psy v okolí amfiteátru, než by vyrazili do lesa. Pomníčkem po čilém migračním ruchu jsou v okolí Tvrdonic hromady odloženého oblečení a cenovky z nových šatů.

Oblečení a nepořádek lze najít všude kolem hranice. I v nedalekém Lanžhotě. „Je toho kolem spousty, máme co uklízet,“ řekl starosta Lanžhota Ladislav Straka (nez.).

Kontroly vítá. Lidé jsou rádi, ten nápor byl obrovský. Potkávat skupiny migrantů uprostřed Lanžhota, to nebylo nic příjemného,“ řekl. Doslova korzem migrantů byla trasa podél staré silnice z Lanžhota do slovenských Kútů.

„Lidé se báli a nadávali, že je s tím třeba něco dělat. Já už jsem se chystal napsat nějaký podnět policii či vnitru, že je to problém a je s tím třeba něco dělat,“ řekl Straka. Iniciativa vedení země mu ušetřila práci. Otázka je, na jak dlouho.

„Je to lepší, ale netušíme, co bude za deset dní. Jestli opatření skončí, jsme tam, kde jsme byli. Dokud se problém nevyřeší někde na vládní úrovni, či na úrovni Unie, bude to pokračovat a pak by bylo nutné v střežení hranice pokračovat,“ míní starosta.

A nápor na hranice skutečně pokračuje, zachytávají jej policisté. V pátek do rána zajistili 80 migrantů a osm převaděčů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policisté v pátek před polednem v Břeclavi zajistili ve vlaku EC 172 do Prahy a Berlína tři skupiny migrantů.

V Lanžhotě po půlnoci kontrolovali tři osobní vozidla – převaděči v nich převáželi celkem 19 migrantů. Převaděči putovali k výslechu, migrantům byl odepřen vstup na území ČR.

„Po čtvrté hodině ranní zastavili další čtyři osobní auta, ve kterých se tísnilo 34 migrantů uvádějících syrskou státní příslušnost. I jim byl odepřen vstup na území ČR, převaděče nemine trestní stíhání,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala.

Před polednem vysadili policisté z vlaku EC 172 mířícího do Prahy a Berlína tři skupiny migrantů, bylo jich více než deset.

Zatímco na silničních a železničních přechodech je rušno, na třech vodních panuje klid. Hodonín, Rohatec a Sudoměřice zejí prázdnotou. Sezona na vodní cestě je téměř na konci a ani počasí plavbě nepřeje.

„Je tu klid,“ potvrdil Zdeněk Fojtík, který provozuje přístav u výklopníku, kde původně překládali lignit z železničních vozů do člunů, aby se plavil po Baťově kanálu do Otrokovic. „Ale v sobotu tu ještě bude živo, zamykáme Baťův kanál,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám