Hlavní obsah

Koalice znovu zkusí ve Sněmovně projednat úplné zrušení EET

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vládní poslanci dle očekávání prosadili jako první bod aktuální schůze Poslanecké sněmovny návrh na úplné zrušení elektronické evidence tržeb (EET). S tímto krokem nesouhlasí opoziční hnutí ANO, v minulosti se snažilo odsunout projednání tohoto bodu. Diskusi o dobrovolném využívání EET zástupci koalice nevyloučili, avšak až ve druhém čtení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Vláda přichází s návrhem na úplné zrušení EET. Kdyby v návrhu opozice bylo skryto něco, co má nějakou výhodu pro stát i podnikatele, tak jsme ochotni sednout si k jednacímu stolu a bavit se o tom,” řekl před začátkem jednání Sněmovny Benda.

Obstrukce zabraly. Zpřísnění střetu zájmů a další sporné body Sněmovna neprojedná

Domácí

Předseda lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný následně doplnil, že povinná evidence tržeb bude „nepochybně zrušena”. Jediné, co se podle něj bude řešit, bude případná úprava předlohy. O té by se však mělo případně debatovat až ve druhém čtení.

„Neuzavíráme se jednání. Pokud má přijít případná úprava a být na ní nějaká shoda, tak to má být v druhém čtení, dnes to není na stole,” prohlásil Výborný.

První stopka za covidu

EET zavedla v předminulém volební období vláda vedená Andrejem Babišem (ANO) s cílem omezit daňové úniky a narovnat podnikatelské prostředí. Během covidové pandemie však někdejší Babišův kabinet povinnost pozastavil a ponechal na podnikatelích, zda systém bude dále dobrovolně využívat či nikoliv.

Právě tento přístup chce opoziční ANO zachovat, nejhlasitějším argumentem jsou podle něj údajně hlasy podnikatelů a firem, aby dobrovolnost zůstala zachována.

Podle Bendy je však za tím snaha zaměstnavatelů kontrolovat, jak jejich zaměstnanci účtují. Pokud by kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) měl zachovat EET na bázi dobrovolnosti, musí to podle Bendy přinést výhody jak pro stát, tak pro podnikatele. Po hnutí ANO proto žádá seznam takových výhod.

Vláda schválila zrušení EET ke konci letošního roku

Ekonomika

O návrhu na dobrovolné využívání EET v úterý jednala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS).

Předlohu k úplnému zrušení evidence chtěla vládnoucí pětikoalice projednat minulý týden na mimořádné schůzi společně s dalšími kontroverzními novelami jako zpřísnění zákona o střetu zájmů či zavedení korespondenční volby. Opoziční ANO a SPD však schůzi obstruovaly tak dlouho, až pětikoalice od projednání předloh ustoupila.

Po začátku schůze ve 14 hodin si, jak je již v tomto volebním období zvykem, vzal slovo předseda SPD Tomio Okamura a další opoziční poslanci, kteří přibližně 2,5 hodiny vznášeli návrhy na změnu programu schůze. Žádná z nově vznesených opozičních změn neprošla, pětikoalice na ně uplatnila veto.

„To, co tu už 2,5 hodiny sledujeme, je čirá obstrukce opozice, takže jménem všech koaličních klubů vetujeme všechny nové návrhy,” utnul snahy opozice šéf poslanecké frakce ODS Marek Benda.

V úterý v 18 hodin pak zákonodárci projednají napevno zařazený bod týkající se „strategie zvládnutí uprchlické krize”, jehož předložení po ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) žádá opakovaně opoziční ANO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám