Hlavní obsah

Vláda schválila zrušení EET ke konci letošního roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla na konci letošního roku skončit. Návrh ministerstva financí na zrušení zákona s platností od 1. ledna 2023 ve středu schválila vláda. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo financí. Zrušení EET má současná vláda Petra Fialy (ODS) v programovém prohlášení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je EET pro podnikatele administrativní přítěží. Její provoz a aktualizace navíc souhrnně vychází každoročně zhruba na 1,5 miliardy korun.

„Když si k tomu přidáte celkový náklad na straně státu za zhruba půl miliardy korun ročně, nevidím žádný důvod v EET pokračovat. Tím spíše, že ze zákona smí evidovat pouze hotovostní tržby, kterých má být oproti bezhotovostním platbám v roce 2025 podle odhadů jen asi pětina. Logicky se tak postupem času hypotetický rozpočtový přínos EET pro státní rozpočet blíží nule,“ uvedl Stanjura.

Evidence je kvůli pandemii do konce roku 2022 přerušena, žádný podnikatel tak nyní nemusí své tržby evidovat a úřady tuto povinnost nekontrolují. Podnikatelé nicméně mohou evidovat dobrovolně.

Konec EET ještě letos, navrhuje ministerstvo financí

Ekonomika

Projekt EET byl jedním z ústředních témat Andreje Babiše (ANO), který jej prosadil ještě jako ministr financí v tehdejší vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byla povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty.

Původně měla být poslední fáze spuštěna loni 1. května a do EET se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300 000 podnikatelů. Aktuálně je podle údajů finanční správy do projektu zapojeno zhruba 201 000 podnikatelů, kteří zaevidovali zhruba 19,2 miliardy účtenek.

Reklama

Výběr článků

Načítám