Hlavní obsah

Koalice opět zamázla schůzi k rostoucím cenám energií

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Poslanci se ve čtvrtek ráno mimořádně sešli, aby projednali čtveřici návrhů opozičního hnutí ANO týkajících se rostoucích cen energií a plošné pomoci občanům. Pětikoalice s návrhy nesouhlasí, preferuje adresnou pomoc. Po zhruba 3,5 hodinách řečnění opozice tedy, stejně jako v minulosti, vládní většina neschválila program schůze, čímž celé setkání skončilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura a Alena Schillerová na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Mimořádná schůze svolaná na popud opozičního ANO začala v 8 ráno, k hlasování o programu schůze se dle středeční dohody grémia Sněmovny přistoupilo před polednem. Vládní koaliční poslanci program neschválili a jednání bylo následně ukončeno bez výsledku.

Ze 174 přítomných poslanců se proti pokračování schůze vyslovilo 87 poslanců, naopak diskutovat o problémech s rostoucími energiemi v širší rozpravě chtělo 79 opozičních poslanců.

Obstrukce zabraly. Zpřísnění střetu zájmů a další sporné body Sněmovna neprojedná

Domácí

Primárním cílem ANO bylo vzhledem ke stále rostoucím cenám plynu, elektřiny a pohonných hmot prosadit jejich osvobození od daně z přidané hodnoty. Dále navrhovali využití části výnosu z prodeje emisních povolenek na zmírnění dopadů cen na domácnosti.

Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové dělá současný kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) pro občany velmi málo a nepomáhá jim, jak by bylo třeba. České domácnosti podle ní kvůli nedostatečné pomoci a vysoké inflace rekordně chudnou.

„Když se vám nelíbí, co navrhujeme, tak předložte své návrhy. Řekněte ale těm lidem, co budete dělat. To tady ale nezaznělo a nikdo z vás s žádnými konkrétní návrhy nevystoupil. Neříkejte ale, že nebudete dělat nic, protože to nic právě vyvolává všechny ty problémy, které se tu den ze dne kupí,” shrnula na plénu krátce před hlasováním průběh čtvrteční mimořádné schůze Schillerová.

„Co jste zatím udělali, korunu padesát snížení spotřební daně od 1. června? Kdo to pocítí? Nikdo. A další pomoc, kapka v moři. Pomoc, kterou vláda představila, očividně nefunguje,” dožadovala se reakce ze strany pětikoalice.

Vláda plošná opatření, jak je navrhuje opozice, odmítá. Prosazuje místo toho adresnou pomoc. Zvýšila životní a existenční minimum o deset procent, čímž se zvedly sociální dávky. Lidé zasažení energetickou krizí mohou žádat o zvýšený příspěvek na bydlení. Na ten má nárok každý, jehož náklady na bydlení, včetně nákladů za energie, tvoří přes 30 procent příjmů. Další opatření vláda přijala proti rostoucím cenám pohonných hmot.

Síkela se pustil do Havlíčka: Nechali jste historicky nejmenší zásoby plynu

Domácí

Místopředseda opozičního hnutí ANO a bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na plénu navrhnul odpustit občanům poplatky za obnovitelné zdroje, které jsou všem započítávány ve vyúčtování energií.

„To je nástroj, který se využívá v celé řadě zemí, mimo jiné v Německu. Podporu by mohli dostat jen ti, kteří budou mít určitou spotřebu,” uvedl Havlíček s tím, že odpuštění poplatků by se nemuselo týkat domácností s vysokými příjmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám