Hlavní obsah

Obstrukce zabraly. Zpřísnění střetu zájmů a další sporné body Sněmovna neprojedná

Grémium Poslanecké sněmovny se po téměř 23 hodinách trvající mimořádné schůzi, kterou prakticky zabetonovali opoziční poslanci svými dlouhými proslovy, shodli ve středu odpoledne na vyřazení sporných bodů z programu. Na úplné zrušení EET či zpřísnění střetu zájmů, proti kterému brojí hnutí ANO, tedy nedojde. V podvečer by poslanci měli projednat návrh na ukončení pandemické pohotovosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání sněmovny. Na snímku poslanec Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Poslanci se mimořádně sešli v úterý v 10 hodin, aby projednali řadu sporných předloh, jako je například úplné zrušení EET, zpřísnění střetu zájmů či zavedení korespondenční volby.

Zejména opoziční zákonodárci z hnutí ANO se rozhodli jednání blokovat dlouhými proslovy, například šéf ANO a expremiér Andrej Babiš několik hodin předčítal ze zdravotnické brožury, kdy podrobně popisoval nejrůznější příznaky onkologických onemocnění.

Babiš se chlubí, že ve Sněmovně mluvil 3 hodiny a 15 minut. Chce trhnout Okamuru

Domácí

Po zhruba 22 hodinách bezvýsledného jednání se zástupci vládní koalice s opozicí pokusili na grémiu Sněmovny domluvit odblokování schůze, aby mohli poslanci projednat alespoň ty body, na jejichž projednání panuje shoda.

„Abychom splnili složitý jednací řád, bude na to svolána mimořádná schůze, ta se vloží do této probíhající v 18:00. V řádu několika desítek minut zrušíme pandemickou pohotovost,“ řekl po setkání grémia šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný.

V 18 hodin poslanci přerušili v prvním čtení sporný návrh na snížení plateb za státní pojištěnce, o němž se diskutuje od půlnoci. Následně by měli zrušit zmíněný stav pandemické pohotovosti, což fakticky znamená, že by od čtvrtka skončila povinnost nošení respirátorů ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

ANO zablokovalo projednání zpřísnění střetu zájmů. Nakonec poslanci neřešili vůbec nic

Domácí

Ještě ve středu by podle dohody grémia měla Sněmovna dokončit projednání předlohy upravující podmínky využití biomasy pro energetické účely a schválit ji zrychleně v prvním čtení. Zákonodárci o úpravě diskutovali od úterního odpoledne až do půlnoci, kdy bod přerušili.

Ve čtvrtek v 8 ráno se pak poslanci sejdou na další mimořádné schůzi svolané na popud ANO ke čtveřici předloh k rostoucím cenám energií. Po jejím skončení se zákonodárci rozejdou domů.

Původně se v kuloárech přitom spekulovalo, že by schůze započatá v úterý mohla kvůli průtahům opozičních hnutí trvat až do víkendu.

FOTO: Poslanci po osmnáctihodinovém maratonu

Stalo se

Na nejspornější body, které se tento týden měly mimořádně projednat – zrušení EET, korespondenční volba a zpřísnění střetu zájmů – tedy vůbec nedojde. Opozice fakticky obstrukcemi a neustálým natahováním jednání dosáhla svého. Schůze, kde se tyto body měly probírat, má být podle Výborného odložena na neurčito.

Jak by vypadalo korespondenční hlasování v českých volbách

Volby

Reklama

Související články

Sněmovna jednala celou noc, nevyřešila nic

Poslanci jednali celou noc z úterý na středu, o žádném návrhu ale nehlasovali. Nad ránem si opoziční kluby vzaly celkem čtyři hodiny přestávky, poslanci by se...

Výběr článků

Načítám