Hlavní obsah

Koalice se pře o ukončení těžby uhlí

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vládní koalici vyvřel nový spor. Kabinet se v pondělí nedomluvil na termínu ukončení těžby uhlí v Česku. ČSSD, která zvažuje volební spolupráci se Stranou zelených, chce přestat využívat uhlí pro výrobu elektřiny a tepla o pět let dříve.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ekologičtí aktivisté v pondělí před Úřadem vlády postavili figuríny představující ministry. Požadovali rychlejší odklon od uhlí.

Článek

Poradní Uhelná komise před časem doporučila, aby se s využíváním uhlí skončilo k roku 2038. Byla na tom shoda, v komisi kromě zástupců odborné obce a odborů zasedal i zástupce ministerstva práce vedeného Janou Maláčovou z ČSSD, a z hnutí ANO se proti stavěl jen ministr životního prostředí Richard Brabec, když podpořil volání ekologů, že je schůdný už rok 2033.

Chceme, aby rokem odklonu od uhlí se stal už rok 2033
Jan Hamáček

Ministři ale nakonec v pondělí věc neprojednali a přepustili ji do meziresortního připomínkového řízení. Proti termínu 2038 se postavili sociální demokraté. Obrat avizoval už o víkendu šéf ČSSD Jan Hamáček, když vystoupil na on-line sjezdu zelených. „Chci, aby naši ministři odmítli málo ambiciózní závěry Uhelné komise. Chceme, aby rokem odklonu od uhlí se stal už rok 2033,“ prohlásil Hamáček.

Konec uhlí v Česku v roce 2038, doporučila uhelná komise

Ekonomika

V pondělí pak stejným tónem mluvila také Maláčová, jakkoliv zopakovala, že je nutné zabývat se i sociálními dopady odklonu od uhlí a energetickou bezpečností. Její výzvu, aby se záležitost ještě probrala šířeji, podpořil spolustraník a šéf diplomacie Tomáš Petříček, když řekl, že okolo konce uhlí zůstává řada otazníků.

Podle Petříčka také chybí jasná představa, jak ve věci využít evropské fondy.

Termín 2033 podporují ekologové. „Z našeho pohledu je dřívější termín lepší kvůli ochraně klimatu,“ řekl Právu Jiří Koželouh z Hnutí Duha. Vědci podle jeho slov doporučují vyspělým zemím odklon od uhlí okolo roku 2030.

Rok 2038 je kompromis

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) upozornil, že rok 2038 byl kompromis, Uhelná komise zvažovala také krajní termín v roce 2043 a mezi původními návrhy z průmyslu byl i rok 2050. Havlíček rovněž v pondělí podotkl, že na roku 2038 se v pondělí ráno na tripartitě jednomyslně shodli zástupci podniků i odborů.

Evropa stála na pokraji masivního výpadku elektřiny

Ekonomika

S připomínkovým řízením ale Havlíček souhlasí. „Nejsme pod časovým tlakem,“ poznamenal. Rakousko a Švédsko už své uhelné elektrárny zavřely a za tři roky má přijít konec uhlí na Slovensku a v roce 2030 v Maďarsku. S jejich odstavením počítají v příštích pěti letech i Francie, Portugalsko, Velká Británie, Irsko a Itálie. S termínem 2038 pracuje Německo.

Reklama

Výběr článků

Načítám