Hlavní obsah

Koalice oživí výbušná témata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do roku 2024 si vládní strany nesou hned několik břemen, která se jim v uplynulém roce nepodařilo setřást. Je to například třaskavé téma korespondenční volby ze zahraničí, kvůli které opoziční strany už dopředu hrozí obstrukcemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) po volbách v říjnu 2021.

Článek

Poslanci se ale budou muset vypořádat i s tématy, která rozdělují koalici. To je například otázka stejnopohlavních sňatků, jež má ve vládním táboře jak zastánce, tak nesmiřitelné odpůrce. A podobně je na tom ratifikace Istanbulské úmluvy.

Do normy, která by umožnila občanům mimo ČR volit korespondenčně, se chce koalice pustit co nejdřív. „Na korespondenční volbu dojde už začátkem roku; a už jsme signalizovali opozici, že ji chceme schválit. Opozice se zatím tváří nesmiřitelně a vypadá to, že obstrukce nebudou jednoduché,“ řekl Novinkám a Právu předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Například v březnu zažili poslanci několikadenní obstrukce kvůli snížené valorizaci penzí, kdy jednání trvalo 97 hodin, z toho 72 hodin zabraly debaty u řečnického pultíku.

První letošní jednání Sněmovny začne zostra

Domácí

Podobný maraton může koalici čekat i u korespondenční volby. „Koalice ji chce prosadit ze zoufalství. Jen proto, aby se vládní strany mohly ucházet o domnělé desetitisíce hlasů v zahraničí od lidí, kterých se zhoubné kroky vlády ještě nedotkly,“ prohlásila například předsedkyně klubu opozičního ANO Alena Schillerová.

Nicméně ještě před několika lety mělo ANO korespondenční volbu v programu, a naopak premiér Petr Fiala (ODS) se k ní v době, kdy byl sám v opozici, stavěl rezervovaně.

Zkouška jednoty

Test soudržnosti bude vládu čekat i v otázce sňatků stejnopohlavních párů. Zde totiž dělící linie vede přímo napříč koalicí. Zatímco Piráti, STAN a TOP 09 jsou pro schválení „manželství pro všechny“, KDU-ČSL a část ODS je ostře proti, stejně jako opoziční SPD a zhruba polovina ANO.

„Na takzvané manželství pro všechny nepochybně dojde. Ale nepokládám toto téma za ústřední příběh této vlády,“ řekl Novinkám Benda, který je sám odpůrcem předlohy.

Podobně koalici rozděluje i ratifikace Istanbulské úmluvy, která by měla rovněž přijít na řadu začátkem roku. Schválit ji musí obě komory parlamentu, přičemž jak v Senátu, tak ve Sněmovně má úmluva o potírání násilí na ženách zhruba stejně příznivců jako odpůrců. Podle Marka Bendy projedná ratifikaci Istanbulské úmluvy zřejmě jako první Senát a teprve poté Sněmovna.

Poslankyně za Piráty Klára Kocmanová Novinkám řekla, že doufá, že tato tři témata se podaří otevřít už v samém začátku roku. „Uděláme vše proto, aby se na ně dostalo. Věřím, že prosadíme jejich projednání v lednu, abychom se hned zkraje roku posunuli dál,“ uvedla.

První místopředseda ANO Karel Havlíček Novinkám ale řekl, že s ohledem na blížící se volby (v květnu čekají Česko eurovolby a na podzim krajské a senátní volby) si nemyslí, že by se vládní koalice chtěla pouštět do více kontroverzních témat. Připustil, že ANO nemá ještě vydiskutovanou otázku, jak se zachová při projednávání stejnopohlavních sňatků. „Předpokládám, že bude volné hlasování,“ řekl.

Politologové: Kalousek na kandidátce by Spolu stejně moc nepomohl, spíš ublížil

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám