Hlavní obsah

Koalice bude v noci vybírat eurokomisaře

Právo, Jan Martinek

Koaliční špičky čeká v úterý noční jednání o kandidátovi na eurokomisaře, které začne ve 21 hodin. Zatím to ale nevypadá, že by se koalice dohodla: ČSSD i ANO si stojí za svými nominanty a nehodlají ustoupit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

ČSSD dlouhodobě prosazuje exministra financí Pavla Mertlíka, ovšem ANO chce do Evropské komise prosadit ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou.

„Budeme pokračovat v diskusi o jménu kandidáta. My trváme na tom, že optimálním kandidátem je Věra Jourová, a budeme se snažit přesvědčit ČSSD, že je lepší než Pavel Mertlík. Je to kvalitnější kandidát, ČR by konečně měla v Evropské komisi důstojného zástupce, který se domluví a dokáže prosadit zájmy ČR,“ uvedl na úterní tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

ANO dříve prosazovalo na post eurokomisaře Pavla Teličku, který vedl kandidátku ANO do eurovoleb, ten byl ale pro ČSSD neprůchodný.

Stejně tak sociální demokracie nyní odmítá Jourovou. Poukazuje na to, že ministryně pro místní rozvoj má zkušenost s evropskými fondy a regionální oblastí, budoucí český eurokomisař by ale měl být kovaný v ekonomické oblasti. „V tom je Pavel Mertlík nepochybně lepším kandidátem,“ uvedl v pondělí předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) pro ČT.

Sobotka chce mít jasno

Koalice jednala o eurokomisaři už v pondělí večer, na jménu se ale nedohodla. Proto se lídři sejdou i v úterý na celonočním jednání. Premiér Bohuslav Sobotka chce mít o jménu eurokomisaře jasno, než poletí do Bruselu na středeční jednání Rady Evropy.

Svého kandidáta se snaží prosadit i koaliční benjamínek KDU-ČSL. Lidovci navrhují Petra Blížkovského, ale Faltýnek v úterý připustil, že debata se vede pouze o jménech Jourové a Mertlíka.

Prezident Miloš Zeman v sobotním rozhovoru pro Právo vládě vzkázal, že Pavel Mertlík byl v jeho vládě neúspěšným ministrem, kterého nahradil Jiřím Rusnokem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám