Hlavní obsah

ANO ustoupilo od Teličky a chce za eurokomisařku Jourovou

Aktualizováno

Do boje o post budoucího eurokomisaře vstoupila současná ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Hnutí ANO ji navrhlo místo svého dosavadního kandidáta, europoslance Pavla Teličky. Premiér Bohuslav Sobotka v pátek oznámil, že chce vybrat eurokomisaře příští týden. O nominacích bude v pondělí jednat koaliční rada.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO)

Článek

Sociální demokracie i nadále trvá na svém kandidátovi, kterým je bývalý ministr financí Pavel Mertlík.  ANO původně navrhlo na komisaře lídra své kandidátky do Evropského parlamentu a bývalého lobbistu Pavla Teličku.

"Beru na vědomí, že změnilo původní nominaci z Pavla Teličky na paní Jourovou. Budeme o té věci jednat," uvedl ministerský předseda.

Lidovci původně usilovali o bývalou europoslankyni Zuzanu Roithovou. Ta ale nominaci odmítla a navrhla za sebe zkušeného evropského úředníka Petra Blížkovského.

"Rád bych příští týden jel do Bruselu s jedním jménem a uvidíme, kam do té doby dospějeme z hlediska vyjednávání o portfoliu pro Českou republiku," řekl novinářům Sobotka. Podle něj ČR nyní vyjednává o obsazení evropského komisaře pro průmysl, dopravu či evropské fondy.

Premiér v pátek telefonicky hovořil s předsedou Evropské rady Hermanem van Rompuyem a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. „Předseda vlády se s francouzským prezidentem dohodli na vzájemné podpoře svých kandidátů a v debatě se rovněž věnovali otázce fungování nové Evropské komise,“ oznámil Úřad vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám