Hlavní obsah

Klaus se Schwarzenbergem odmítli akci velvyslanců na podporu festivalu homosexuálů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus v pondělí zareagoval na polemiky, které způsobil plánovaný festival Prague Pride. Klaus se ztotožnil se stanoviskem ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), který se pozastavil nad skutečností, že konání festivalu k právům homosexuálů vyjádřilo podporu 13 velvyslanců v ČR. Oba politici soudí, že prohlášení velvyslanců je nadbytečné a kontraproduktivní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09)

Článek

Festival se dostal do hledáčku médií poté, co jej vicekancléř prezidenta Petr Hájek označil za nátlakovou akci homosexuálů. Ty nazval "deviantními spoluobčany". Vadilo mu zejména to, že akci zaštítil pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Za svá slova sklidil Hájek kritiku a byl vládními VV i opoziční ČSSD vyzván, aby se za svá slova omluvil. Prezident kritiku Hájka odmítl s tím, že jde o svobodu slova. [celá zpráva]

Minulý pátek se na podporu akce vyslovilo 13 velvyslanců. "Vyjadřujeme solidaritu s komunitami leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů v České republice. Podporujeme jejich právo uspořádat pokojný a zákonný průvod, aby zvýšili povědomí o specifických tématech, které se jich týkají," uvedli v prohlášení velvyslanci USA, Rakouska, Belgie, Kanady, Dánska, Estonska, Německa, Nizozemska, Norska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Británie.

Schwarzenberg v sobotu konstatoval, že "polemické vyjádření vyššího úředníka považuje za nešťastné", ale prohlášení velvyslanců označil za "kontraproduktivní a přebytečné", neboť homosexuálům v ČR nikdo žádná práva neupírá.

Jde o vnitropolitickou diskusi, připomněl Klaus

V podobném duchu v pondělí zareagoval i Klaus. "Byl bych ve svém odsudku ostřejší než on (Schwarzenberg, pozn. red.) . Prohlášení velvyslanců – které, jak jsem se i od několika z nich dozvěděl, ani nečetli – považuji za bezprecedentní krok, jaký nikdo z nás nepamatuje. Nedovedu si představit, že by si jakýkoli náš velvyslanec dovolil formou petice zasahovat do vnitropolitické diskuse v jakékoli demokratické zemi světa," konstatovala hlava státu.

"Velvyslanci by měli vědět, že debata u nás nebyla a není vedena o povolení či nepovolení této manifestační akce homosexuálů, ale o její veřejné podpoře významným členem pravicové konzervativní strany, primátorem hlavního města," dodal Klaus a pozastavil se nad tím, že Schwarzenbergovo stanovisko zcela zapadlo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám