Hlavní obsah

Ochranu zasluhuje homosexualita i svoboda slova, odvrací kritiku Klaus

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ostře odmítl výzvy ČSSD a VV, aby se distancoval od výroků svého vicekancléře Petra Hájka. Ten se ve čtvrtek vyjádřil o homosexuálech coby deviantech. Jeho výroky vzbudily vlnu nevole nejen na pražském magistrátu, který převzal záštitu nad Festivalem tolerance Prague Pride, ale i mezi politiky. Podle Klause jde o svobodu slova.

Foto: Novinky

Petr Hájek

Článek

"Rezolutně odmítám požadavky zaznívající z ČSSD a VV, abych se distancoval od výroků Petra Hájka," konstatoval Klaus s tím, že ač by sám volil některá slova jinak, necítí nad festivalem "žádnou hrdost". Připomněl to s odkazem na překlad anglického termínu pride - pýcha, domýšlivost, hrdost, nadutost, chlouba, nafoukanost, nejlepší léta, smyslný chtíč.

Klaus rovněž dodal, že Hájek neprotestuje proti akci samotné, ale proti záštitě, které se jí dostává od primátora. "Tolerovat je jedna věc, dávat veřejnou podporu jménem významné instituce je věc úplně jiná," uvedl prezident s tím, že on vnímá slovo deviace jako hodnotově neutrální. "V každém případě je homosexualita něco výrazně menšinového a jako taková si zasluhuje naši ochranu, nikoli nutně apoteózu," uvedla hlava státu.

Hájek: Akce je nátlakem deviantů

Hájek homosexuály označil za "deviantní občany" a festival za "nátlakovou akci". Dotklo se jej i to, že  akci podpořilo vedení města v čele s "údajně pravicovým" primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS). [celá zpráva]

Reakce na urážlivě laděné výroky na sebe vzhledem k Hájkovu postavení nenechala dlouho čekat. Vládní Věci veřejné v pátek konstatovaly, že jde "o nepřípustná slova, která si zástupce ústavního činitele této země nemůže dovolit".

Za nepřípustné a hloupé je označila i stínová ministryně školství ČSSD Michaela Marksová-Tominová.

Jak VV, tak ČSSD očekávají, že se Hájek za svá slova omluví.  Jasné stanovisko očekávají strany i od prezidenta Václava Klause. "VV od Petra Hájka požadují adekvátní omluvu v médiích a zároveň vyjádření hlavy státu, který slova svého podřízeného uvede na pravou míru," konstatovala strana v tiskovém prohlášení.

V podobném duchu se za ČSSD vyjádřila i Marksová-Tominová. "Je nepřijatelné, aby takto nedůstojné výroky přešla hlava našeho státu mlčením," uvedla.

Homosexualitu ano, homosexualismus nikoliv

"Těm, kteří mne vyzývají, abych se přidal k jejich útoku na svobodu slova, chci vzkázat následující: hájí-li někdo názorovou toleranci, měl by začít sám u sebe," vzkázal Hájkovým kritikům Klaus.

Prezident připomněl i myšlenku ze své nedávné přednášky, kdy zmínil tezi "respektujme homosexualitu, nikoli homosexualismus". "Pražská „Prague Pride“ není projevem homosexuality, ale homosexualismu, kterého se – stejně jako řady dalších módních „ismů“ – velmi obávám," osvětlil.

Hájek narazil již s bin Ládinem

Hájek svými výroky narazil i u lidí, kteří mají k prezidentovi názorově blízko. Vedle poslance ODS Borise Šťastného zkritizoval Hájka v médiích například i europoslanec a předseda konzervativní parlamentní frakce Jan Zahradil (ODS).

Klaus se proti Hájkovým výrokům ohradil již před časem, když vicekancléř prohlásil, že život i úmrtí teroristy Usámy bin Ládina je toliko mediální fikcí. Prezident tehdy označil slova svého spolupracovníka za nešťastná. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám