Hlavní obsah

Vláda předvedla totální neschopnost. Jsem smutný, prohlásil Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Exprezident Václav Klaus v neděli v Partii na CNN Prima News ostře zkritizoval vládní koalici za konsolidační balíček. Kabinet v čele s premiérem Petrem Fialou a šéfem státní kasy Zbyňkem Stanjurou (oba ODS) podle něj předvedl „totální neschopnost“, balíček také není dostatečný. „Jsem z toho smutný,“ prohlásil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

„Balíček za konsolidační a ozdravný nepovažuji. Vláda předvedla totální neschopnost koaličnosti, kde se nemohou domluvit,“ řekl Klaus v Partii.

Plánované změny označil za nedostatečný zásah, jenž podle něho neozdraví finance Česka, které by to ale potřebovalo. „Jsem z toho smutný. Balíček jako celek je nešťastný,“ míní.

Nejvíce ho „trápí“, že se nesáhlo do toho nejpodstatnějšího. „Mělo se to uchopit jinak, mělo se připustit, že žijeme nad své poměry, máme největší inflaci i deficit. Je to polovičatý krok, aby se vlk nažral a koza zůstala celá,“ zdůraznil. „Nemá smysl chválit,“ doplnil.

Čtvrtina Čechů odmítá jakákoliv úsporná opatření

Domácí

ODS nehraje pravicovou politiku

Klaus v Partii také uvedl, že balíček navíc čeká „změkčování“ v Parlamentu. „Možná se něco z obřího deficitu škrtne. Ale možná, říkám.

Spousta kroků byla spíše naznačena, není to dohodnuté tak, že to nastane zítra. Budou se dlouho hádat v Parlamentu, nastane tam změkčování,“ tvrdí.

Ostře se pustil také do ODS. „ODS nehraje pravicovou politiku,“ míní.

Občanská demokratická strana také podle něj nejvíce odnese politické dopady balíčku. Vysvětloval to tím, že má premiéra i šéfa státní kasy.

Ostatní strany navíc k plánovaným změnám „příliš nevystupují“. Konkrétně zmínil například lidovce, kteří budou podle jeho názoru tradičně „kličkovat“.

Kabinet představil konsolidační balíček v minulých týdnech.

Počítá jednak se škrty na výdajové straně, jednak chce do rozpočtu přivést příjmy, a to konkrétně například v podobě zvyšování daní právnickým osobám či vysokopříjmovým fyzickým osobám. Měnit chce také sazby DPH.

Klaus: Vláda je tragická. Musí přijít plošné škrty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám