Hlavní obsah

Klaus je proti zrušení lustračního zákona

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý prezident Václav Klaus je proti tomu, aby byl zrušen zákon o lustračním osvědčení, který mimo jiné zamezuje stát se ministrem člověku, který spolupracoval se Státní bezpečností. Řekl to ve čtvrtek v Institutu Václava Klause při představení nové knihy Korupce: Ekonomie vs. mýty.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus ve čtvrtek 9. ledna představil novou knihu Korupce: Ekonomie vs. mýty.

Článek

„Máme lustrační zákon, jsem proti tomu, aby byl jakýmkoli způsobem bourán a likvidován,“ prohlásil Klaus na dotaz, co si myslí o požadavku prvního místopředsedy lidovců Mariana Jurečky, aby zákon o státní službě obsahoval ustanovení o tom, že se ministrem ani náměstkem ministra nemůže stát člověk, který aktivně spolupracoval s StB. [celá zpráva]

Přijetí této normy Poslaneckou sněmovnou v prvním čtení je přitom podmínkou, kterou vytyčil prezident Miloš Zeman k tomu, aby ministrem financí jmenoval šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten se na Slovensku soudí o to, zda s StB spolupracoval, či nikoli.

Podle prezidenta ale stačí lustrační zákon, který zamezuje stát se ministrem lidem, kteří s StB pracovali. Stejného názoru je i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám