Hlavní obsah

Služební zákon nesmí pustit do vlády spolupracovníky StB, prohlásil Jurečka

Lidovci chtějí podle svého prvního místopředsedy Mariana Jurečky ukotvit do služebního zákona opatření, které by zakazovalo vykonávat funkci ministra nebo náměstka tomu, kdo aktivně spolupracoval s StB. Řekl to ve středu v Interview Daniely Drtinové. Novela služebního zákona přitom původně počítala s tím, že se nebude týkat ministrů.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Článek

„Pro nás je důležité, aby v rámci zákona o státní službě se v principu projevilo toto opatření ... a to je, aby ministr, případně náměstci nebyli aktivními spolupracovníky StB,” prohlásil Jurečka.

„Už před Vánoci jsem řekl, aby se v rámci zákona v principu objevilo, aby ministři, případně náměstci byli lidé, kteří aktivně nespolupracovali s StB. To bychom chtěli, aby se promítlo do zákona o státní službě,“ uvedl první místopředseda KDU-ČSL.

Jurečka neřekl, jak by takové ustanovení mělo vypadat. Pouze poznamenal, že nejde o lustrační osvědčení, ale o to, že daná osoba nebyla aktivním spolupracovníkem. Podle něj existují případy, a prý jich několik sám zná, že spousta lidí byla evidována neoprávněně, aniž by o tom věděli. „Je třeba odlišit ty, kteří aktivně spolupracovali, a ty, kteří to nevěděli,“ uvedl lidovecký místopředseda bez bližšího vysvětlení.

Podle něj chce jeho strana o dané změně hovořit jak v rámci koaliční expertní skupiny, tak také s opozicí.

Jourová: Taková podmínka nebyla

Na Jurečkova slova reagovala v Událostech, komentářích první místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová: „Tato podmínka nikdy nezazněla a my na to nějak budeme muset reagovat při jednáních. Já si myslím, že ho (zákon o státní službě) nebudeme zanášet věcmi, které jsou jinak řešeny v lustračním zákoně.”

„Myslím, že pan kolega Jurečka má jenom jednu drobnou nevýhodu, že nesedí v té expertní skupině, ve které zasedáme my, a tedy nemá přesné informace, ale určitě nebude problém, aby se s nimi seznámil,” reagoval v tomtéž pořadu na Jurečkova slova poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Jurečka v Interview dále řekl, že by byl rád, kdyby v případě nutnosti byla KDU-ČSL schopna z vlády odejít. „Není důležité umět do vlády vstoupit, ale umět, když je potřeba, také odejít,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám