Hlavní obsah

Nic nám neuteče, proces jmenování vlády probíhá standardně, řekl Klaus

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Klaus nevidí nic nestandardního na současném vlekoucím se jmenování premiéra a vlády. Řekl to v budově Institutu Václava Klause na pražské Hanspaulce, kde ve čtvrtek představil publikaci Korupce: Ekonomie vs. mýty autorů Pavla Rysky a Jana Průši.

Klaus představil publikaci o korupciVideo: Novinky

 
Článek

„Myslím, že si všichni všimli, že v Německu byly volby pět týdnů před našimi volbami a vládu sestavili koncem prosince, čili jim to trvalo ještě delší dobu, než kolik to trvá u nás,“ upozornil Klaus. „Licitování – jak vnitrokoaliční, tak koneckonců v ústavním systému u nás prezidentem – je věcí prostě standardní. Myslím, že neuteče nic ničemu, když vláda u nás bude o týden dříve nebo o týden později,“ dodal.

Co se týče možného nejmenování některých navržených ministrů ze strany Miloše Zemana, zopakoval, že on sám měl sice k mnohým adeptům v minulosti výhrady, ale sděloval je s menší hlasitostí než nyní Zeman. „Trpěl jsem neskutečně, když jsem uslyšel jména některých návrhů na ministry," uvedl s tím, že se i řadě premiérů snažil některé kandidáty rozmlouvat.

"Možná jsem volil méně veřejnou formu tohoto rozmlouvání, než jak to dělá dnešní prezident. Ale že to je věčný, permanentní, dlouhodobý konflikt mezi premiérem a prezidentem, je pro mě standardní věcí. Možná že já jsem to dělal s méně boucháním do stolu," dodal.

Angažmá v eurovolbách nezvažuje

Klaus se jinak na dotazy ohledně aktuální politické situace odmítal vyjadřovat. „Není důvod, abych k tomu něco zásadního říkal.”

Odmítl komentovat také jména možného budoucího šéfa ODS, kterou založil. Za týden totiž občanské demokraty čeká celostátní kongres, na kterém si zvolí své vedení.

Klaus zatím ani neuvažuje o angažmá v letošních volbách do Evropského parlamentu. „Bezprostředně o tom neuvažuji,“ prohlásil ve čtvrtek.

Profesory by měl jmenovat prezident

Za chybu nicméně považuje přesun pravomoci jmenování profesorů z hlavy státu na předsedu Senátu. „Pokud zůstane jmenování univerzitních profesorů jako věc státu, tak to má dělat prezident republiky. Považoval jsem to ve své desetileté prezidentské funkci za významnou součást své aktivity, těšil jsem se na to, byla to příležitost ty profesory také vidět," prohlásil.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus představil knihu Korupce ekonomie vs. mýty. Na snímku s autory knihy Pavlem Ryskou a Janem Průšou.

Klaus na Hanspaulce představil sedmou publikaci svého institutu, kterou vytvořili Pavel Ryska a Jan Průša. „Vždy jsme dlouho a rezolutně odmítali hru na korupci, která se tak rozšířila v české politice a na české mediální scéně,“ komentoval exprezident jejich publikaci nazvanou Korupce: Ekonomie vs. mýty.

Ohradil se proti tomu, že by korupci bagatelizoval, odmítl však, aby se z korupce stala náhražka za politiku. „I když jsme mnohokrát byli osočováni z toho, že korupci bagatelizujeme, není to pravda, my ji považujeme za negativní společenský jev, ale nemůžeme připustit, aby se debata o korupci stala náhražkou standardní politiky v naší zemi,“ prohlásil Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám