Hlavní obsah

„Kdo je schopen znásilnit…“ Zeman se navezl do Ukrajinců v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Miloš Zeman tvrdí, že ten, „kdo je schopen znásilnit, je schopen také bojovat“. Ve středu to uvedl v reakci na několik kriminálních deliktů, které jsou dávány do souvislosti s Ukrajinci. Ukrajinské muže, kteří se v zahraničí vyhýbají povolávacímu rozkazu, označil Zeman, který je držitelem modré knížky a vojenskou službu nikdy neabsolvoval, „téměř za dezertéry“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý prezident Miloš Zeman

Článek

„Když sem přišli uprchlíci z Ukrajiny, tak jsem byl informován o tom, že 80 procent z nich jsou ženy a děti, a předpokládal jsem, že zbývajících 20 procent budou převážně staří muži a staré ženy. Zdá se, že jsem se mýlil, nebo že tato informace byla nepřesná,“ uvedl exprezident v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Podle něj by bylo vhodné uvádět u každého trestného činu i národnost pachatele, „protože jinak se budou šířit zbytečné fámy“. „Neměli bychom paušalizovat a všem měřit stejným metrem,“ míní Zeman.

S odvoláním na dlouholetého starostu Náchoda Jana Birkeho (SOCDEM) Zeman uvedl, že do města bylo přiděleno 1000 ukrajinských uprchlíků, přičemž „velká část z nich“ jsou prý mladí muži.

Pavel k dvěma případům znásilnění: Odsuzuji zneužívání nenávisti k politickým hrám

Domácí

Na margo dvou násilných trestných činů z Prahy a Plzně, k nimž došlo v poslední době a v nichž figurují pachatelé z Ukrajiny ve věku 16 a 18 let, Zeman uvedl, že „kdo je schopen znásilnit, je schopen také bojovat“.

Podle něj mají mladí muži bojovat, byť ne nutně v zákopech, ale mohou pomáhat i v zázemí. „Nic z toho se neděje a tito muži jsou v poměrně velkém počtu na našem území a já se pouze ptám proč,“ řekl bývalý prezident s tím, že mladí muži by měli pomáhat vlastní zemi napadené ruským agresorem. Pokud tak nečiní a přitom dostali povolávací rozkaz, považoval by je bývalý prezident „téměř za dezertéry“.

Zeman: Mám modrou knížku, ale vojáků si vážím

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám