Hlavní obsah

Kapři, štiky, sumci. Stovky lidí přišly sledovat první den výlovu rybníka Rožmberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeboň

Na největším tuzemském rybníku Rožmberk začal v pátek podzimní výlov ryb. Jde nejen o významnou událost pro třeboňské rybáře, ale také o podívanou pro veřejnost. Na první, slavnostní zátah se přišly podívat stovky lidí. Výlovy spolu s doprovodným programem tu budou pokračovat do neděle 15. října.

Stovky lidí přišly sledovat první den výlovu rybníka RožmberkVideo: Novinky

 
Článek

Největší rybník v České republice s plochou přes 640 hektarů se začal vypouštět před čtrnácti dny. Do prvního výlovu se rybáři v gumových oblecích a vysokých holinkách pustili v pátek 13. října ráno.

„Začali jsme takzvaným plocením, to znamená že jsme roztáhli síť, které říkáme plot, a zabránili jsme rybám, aby mohly unikat po páteřní stoce z loviště. Pak byl první zátah rybářskou sítí nevodem (speciální typ tažné sítě – pozn. red.). Rybáři chytili určitou část ryb, která je v lovišti, a začali je třídit podle druhů a hmotnostních kategorií. Pak se odváží na nákladních autech do Třeboně na sádky,“ popsal postup prací předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Zátahy rybáři opakují i několikrát denně a pokračovat takto budou na Rožmberku až do neděle 15. října. O vlastní výlov se stará čtyřicet rybářů, další desítky jsou potřeba na zajištění programu celé akce, celkem jich tu je stovka.

Foto: Novinky

Výlov rybníka Rožmberk

„Máme tu i ženy-rybářky. Na rybářském učilišti v Třeboni už je hodně dívek a ty k nám chodí na praxi. V partě lovících mužů jsou tu dnes dvě, jedna z učiliště, jedna už je absolventka,“ doplnil Malecha.

Rybáře trápí teplé počasí

Páteční odlov doprovázelo na říjen nezvykle teplé počasí, podobné se očekává i v sobotu. „Teplé počasí trápí všechny rybáře v Česku, i nás, těšíme se na ochlazení, které má přijít. Na ty podzimní výlovy opravdu tohle počasí není ideální,“ potvrdil.

„Prognóza výlovu na Rožmberku je 100 až 120 tun ryb, což je takový podprůměr třeboňských rybníků,“ uvedl. Za nižší číslo může mimo jiné mírná zima. Ve všech podzimních výlovech na Třeboňsku, které začaly v půlce září a potrvají do konce listopadu, pak plánují získat zhruba dva tisíce tun tržních ryb.

„Druhová skladba v našich rybnících je zhruba 80 % kapr a 20 % ryby vedlejší, jako jsou štika, sumec, candát, amur, tolstolobik. Zkrátka běžné sladkovodní druhy, které se u nás vyskytují a které tu při třídění vidíte i dnes,“ vyjmenoval.

Foto: Novinky

Výlov rybníka Rožmberk

Víc než 100kilový sumec dal rybářům zabrat

Koktejl

Sumec Standa i kapři

A jako každý rok i letos rybáři doufají, že se jim podaří vylovit sumce zvaného Standa. Toho do „krále českých rybníků“ přestěhovali před patnácti lety z Bošileckého rybníku, který už mu začínal být těsný.

„Standa je lišák, vždycky se nám schovává v korytě Staré řeky, ale loni jsme ho vylovili, a to posledním zátahem. Vždycky ho zvážíme, moc ho nestresujeme, protože ho pouštíme zpátky. Loni vážil čtyřicet pět kilo, což bylo méně než předloni, ale to nic neznamená. My věříme, že ho o víkendu zase uvidíme a bude v dobré kondici,“ věří.

Foto: Novinky

Výlov rybníka Rožmberk

Velká část třeboňských kaprů z podzimního lovení poputuje k odběratelům na vánoční prodej. Za kolik je budou třeboňští rybáři prodávat?

„Už v minulém roce jsme museli reagovat na navyšování nákladů na vstupy do výroby a také dražší pohonné hmoty, takže jsme upravovali cenu za kilogram kapra na 119 korun. To je cena pro ty, co si přijdou koupit kapra k nám na sádky nebo na výlovy. A v letošním roce neuvažujeme, že bychom cenu měnili,“ prozradil předseda.

Dřív jsme tu klepali kosu

Na tradiční rybářské řemeslo, jehož postupy se v některých ohledech po celá staletí prakticky nezměnily, se v pátek přijely podívat stovky lidí, včetně školních tříd.

„Chodil jsem do rybářské školy a zastavil jsem se tu pozdravit učitele a mistry. Rožmberk je největší rybník a určitě stojí za to sem na výlov zavítat,“ řekl Novinkám jeden z návštěvníků, kterého tu s kamarádem přilákalo i hezké počasí.

„Je krásně a je to neuvěřitelné, jak se klima mění. Když jsem tady byl tři čtyři roky zpátky, tak jsme ráno na hrázi klepali kosu a teď je hodně teplo, což se těm rybkám při převozu určitě nelíbí. Dřív bývaly zátahy víc z rána, a to podle mě bývalo lepší,“ zhodnotil.

Foto: Novinky

Výlov rybníka Rožmberk

„Jsme tu už od sedmé od rána, výlov vidíme poprvé v životě. Moc se nám líbí pozorovat práci rybářů, je za tím vidět kus práce a historie Jakuba Krčína,“ poznamenala návštěvnice ze Slovenska. V Česku je zrovna na dovolené a výlov si s manželem nechtěli nechat ujít.

„Chodíme se sem dívat každý rok, máme to jako tradici. Je to tu vždycky pěkné. Jezdíme hlavně v pátek, v sobotu je tu hodně lidí a na nic se pořádně nepodíváte,“ zmínil zase muž, který ryby v kádích ukazoval zblízka i své malé dceři.

Hemžení desítek rybářů bude u hráze Rožmberka k vidění i v sobotu a neděli, stejně jako doprovodný program. Nabízí třeba ukázky rybářského náčiní nebo stánky s rybími specialitami, od rybí polévky až po kapří hranolky.

Podívejte se, jak vypadal páteční odlov pohledem dronu:

Jedinečné záběry na práci rybářů z dronuVideo: Patrik Skřížala, Novinky

Anketa

Chodíte se dívat na výlovy rybníků?
Ano
43,4 %
Ne
56,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1151 čtenářů.

Mladý rybář chytil peněženku plnou bankovek. Všechny je poctivě vrátil

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám